Årskrönika 2014

Då har det blivit dags att sammanfatta detta året. Det har varit ett mycket händelserikt år då framförallt svensk whisky har varit i fokus. Det var ju i år som  Smögen Whisky  släppte inte mindre än tre stycken buteljeringar - Primör, Sherry Project 1:1 och Single Cask 20/2011 . Spirit of Hven släppte också tre stycken whiskies - Merak, Sankt Ibb och Sankt Claus. Box Single Malt Whisky släppte två stycken whiskies i serien The Early Days Collection - The Pioneer och The Challenger. Detta var också året då Mackmyra fick fram sin första 10-åring.

Den 3:e januari öppnade jag min Amrut Portonova och det blev faktiskt (som Kishti Tomita skulle sagt) ett "halleluja moment". En fantastisk whisky från Indien som verkligen knockade mig!

Amrut Portonova golvade mig verkligen!

Två andra whiskies som stack ut lite extra i januari var Hazelburn Sauternes Wood 8 YO och Bowmore Laimrig 15 YO.

Februari månad blev väldigt händelserik och det inhandlades en hel del ny whisky. Vi åkte till Kanarieöarna och då följde det med några stycken whiskies hem, bland annat Glenfarclas 105 som visade sig vara en riktigt bra whisky. Detta var också månaden då jag inledde projektet med att göra om vårt lilla rum här hemma till whisky/relaxrum. Resultatet blev över förväntan.
Bild 1 - före
Bild 2 - efter

Mars månad blev rätt så lugn i whiskyväg. Den största överraskningen denna månaden måste bli Spirit of Hven - Seven Stars No.2 Merak
Detta var också månaden då Smögen Primör släpptes.

Första släppet från Smögen Whisky - Primör.

I slutet av månaden, nämligen den 28 var det så äntligen dags för årets första mässa som ägde rum i Malmö  Det var en mycket bra mässa och jag träffade många trevliga människor och knöt en hel del nya kontakter. Bästa whiskyn på mässan var utan tvekan Paul John P1-163 från Whiskytaste Sweden. Den största överraskningen var Bunnahabhain Toiteach. Hela rapporten från mässan kan du läsa om du klickar  här  eller på bilden nedan.

Malmö blev första mässan 2014.

Det mest minnesvärda i april var besöket på Hotel Skansen, Färjestaden. De har över 1100 olika sorters whisky i sitt sortiment. Hotel Skansen är av förklarliga skäl ett aktat namn i whiskykretsar. Under vår vistelse där träffade jag krögaren Stefan Norén samt platschefen tillika sonen Fredrik Norén. Den mest minnesvärda whiskyn jag provade här var Port Ellen Old Malt Cask 22 YO, en av de bästa jag någonsin smakat. Läs hela mitt reportage genom att klicka här eller på bilden nedan.


Hotel Skansen i Färjestaden.

Den 1 maj åkte vi till London. Det blev en mycket trevlig resa med många roliga och intressanta händelser och besök. Jag var bland annat på The Whisky Exchange och Royal Mile Whiskies. Vi var också på den fantastiska showen We Will Rock You, en oförglömlig föreställning. Jag fick med väldigt fina whiskies hem, eller vad sägs om: Springbank 12 YO Cask StrengthTalisker Dark StormOld Ballantruan 10 YOOld Pulteney Noss Head, Amrut Intermediate Sherry Matured, Paul John P1-164, Clynelish 14 YO och ett gäng samples...

Sanslöst läcker show i London.

Den 18 maj hade min "nya" blogg premiär och det kändes ju naturligtvis toppen.

I maj fick jag hem ett mycket trevligt paket från Spirit of Hven, nämligen ett påkostat och läckert prov på deras kommande (släpptes på Systembolaget 5 juni) Sankt Ibb - Cask 11-217. Samma dag fick jag också mina första prover från Whiskytaste Sweden.

Sankt Ibb - läckert prov från Spirit of Hven.

Den 23 maj var det premiär på min nya avdelning gästbloggare på hemsidan. Pär Berglöf var premiärgäst. Det blev succé direkt. Det har efterhand blivit en mycket uppskattad avdelning, och visade sig vara en mycket bra satsning. Numera är sidan omdöpt till kort och gott gäster.

I juni kom så årets första släpp från Ardbeg - Auriverdes. Ännu en gång lyckades de leverera en otroligt bra whisky. En av årets bästa whiskies, enligt mig. Jag är ju dock en sucker för Ardbeg...

Ännu en grym Ardbeg.

Denna månaden kom också The Pioneer, första whiskyn från Box Single Malt Whisky.

The Pioneer - första släppet från Box Whisky.

I slutet av juni blev det en liten kryssning till Polen. På färjan inhandlades tre stycken Bowmore - två Black Rock och en Gold Reef. De var helt okej.

Juli månad var semestertider. En liten sväng till The Fox & Anchor i Karlskrona var en av höjdpunkterna i whiskyväg. Här provade jag bland annat Highland Park 18 YO som jag tycker var riktigt bra. Mitt reportage kan kan du läsa om du klickar här eller på bilden nedan.


Bra whiskyutbud på The Fox & Anchor.

I augusti var det så dags för årets andra mässa. Denna gången var det Falkenberg som fick besök av Whiskynörden. Det var återigen en bra mässa, snäppet roligare än Malmö, faktiskt. Träffade de mycket sympatiska Peter Sjögren och Tommy Andersen från Svenska Eldbvatten för första gången. På denna mässan träffade jag också det trevliga paret Thomas och Tone Øhrbom från Norge som bland annat driver den populära bloggen Whisky Saga. Träffade också sympatiska Anki Ulvmåne som när hon inte står på mässor driver Taste Events by Wolfmoon. I Falkenberg blev det också en rejäl "bloggträff" då representanter från Veckans Fredagswhisky, TasteNote och nyss nämnda Whisky Saga var på plats. Riktigt kul. I whiskyväg så var det Ardmore 2000 14 YO  från Svenska Eldvatten som var tveklöst bäst på denna mässan. Beställde en på Systembolaget som de tyvärr sjabblade bort. Mycket tråkigt. Den 26 augusti var jag på min första provning med Wexiö Maltwhiskysällskap. Starkaste minnet från denna provning blev Banff-71, 37 YO, en galet bra whisky! För att läsa reportaget från Falkenberg - klicka här eller på bilden nedan:

Goa gubbar från Göteborg (och en från Växjö...).

I början av september fick jag mina första prover från Clydesdale. Den 20 september var det dags för mässa på hemmaplan, nämligen Växjö Öl & Whiskyfestival. Det var en liten men naggande god tillställning. Den mest minnesvärda whiskyn denna dag blev Braeval 1991 22 YO Cask Strength The Pearls of Scotland. En fantastiskt bra whisky. Mitt reportage från Växjö kan du läsa om du klickar  här  eller på bilden nedan.

  
På hemmaplan i Växjö.
Liten men naggande god mässa!

Månadens överraskning blev lite otippat Highland Park Dark Origins. Detta var också månaden då jag provade Invergordon 2006, en av de sämsta jag någonsin smakat på. Den 28 september fyllde jag 45, och då fick jag två whiskies, en Caol Ila 12 YO och en Strathisla 12 YO. Den sistnämnda har jag inte provat. Den 29 september provade jag den enormt hypade Ardbeg Supernova 2014. Det släpptes 1160 flaskor i Sverige den 18 september, och de tog slut på ett ögonblick. Var på min andra provning med Wexiö Maltwhiskysällskap den 16 september. Bästa whiskyn på denna provningen var Caol Ila 1983 30 YO AD Rattray. September blev en fantastiskt bra månad för Whiskynörden med nästan 3 500 unika besökare på bloggen!

Ardbeg Supernova 2014.
En otroligt hypad whisky, som dock levererade.

Oktober månad inleddes med resa till Västerås. På vägen dit stannade vi till i Örebro. Som jag tidigare nämnt så blev jag ju "snuvad" av Systembolaget på min Ardmore 2000. När jag skrev om det på Facebook så hörde Samuel Karlsson (som driver den utmärkta bloggen SamuelWhisky) av sig och sa att han hade en över. Tack Samuel för det, och tack för de trevliga gåvorna jag fick som "bonus".

Samuel Karlsson fixade en Ardmore 2000 till mig.

Den 4 oktober var det dags för världens största dryckesmässa - Stockholm Beer and Whisky Festival med Taste Experience. En galet stor mässa som under sex dagar lockade drygt 37 000 besökare! Bästa whiskyn på mässan var utan tvekan Littlemill 25 YO 1988 Sherry Butt. Läs min rapport från mässan genom att klicka här eller på bilden nedan.


Världens största dryckesmässa.

Den 10 oktober provade jag ännu en glimrande bra Amrut - Intermediate Sherry Matured.

Fredagen den 17 oktober var dagen då jag äntligen fick smaka på den myomspunna Octomore. Det blev 06.1 Scottish Barley på 57%. Helhetsintrycket är att denna var mycket trevlig att prova. Hade nog ändå hoppats på lite längre eftersmak.

Den 30 oktober släppte Ardbeg sin trdje whisky detta året, nämligen Kildalton. Inte riktigt lika hypad som Supernovan, men ändå rätt så omskriven på sociala medier. Det blev dock för ovanlighetens skull inte någon rusning på Systembolaget. Kan det möjligtvis ha varit så att den helt ekelt var lite för dyr (1 799:-). Jag tycker att det var en bra whisky, men givetvis är det högst tveksamt om den var värd de pengarna.

Sista lördagen i oktober blev jag överraskad av hustrun med en resa till Köpenhamn. Det blev en mycket lyckad dag och vi hade det riktigt trevligt. Lite shopping och en fantastisk lunch på den pittoreska och mycket populära krogen Skindbuksen. Dessutom strosade vi runt några timmar på det berömda Ströget.

Godsaker jag "hittade" i Köpenhamn.

November månad var en mycket bra månad om man ser till vad som släpptes på Systembolaget, kanske rentav årets bästa månad. Eller vad sägs om bland annat Box andra släpp The Challenger, två nya buteljeringar från Smögen Whisky, Lagavulin 12 YO från Diageo och fyra nya Elements of Islay från Clydesdale. Inga dåliga whiskies, eller hur?


Lagavulin 12 YO 2014 Special Release

I slutet av november fick jag en mycket trevlig flaska från Spirit of Hven innehållande senaste buteljeringen Sankt Claus. Flaskan är precis som med Sankt Ibb en exakt kopia av originalbuteljeringen, fast lite mindre. Riktigt trevligt och jag passar på att tacka Camilla Ericsson än en gång för detta.

December månad inleddes starkt med flera nya spännande släpp. Månadens klo var Laphroaig 12 YO 2014 Special Release, en buteljering som var exklusiv, limiterad och numrerad speciellt framtagen endast för den nordiska marknaden. Jag lyckades med en hårsmån att lägga vantarna på en av de 820 flaskorna.

Den 6 december var det minimässa med Wexiö Maltwhiskysällskap i Frimurarnas gamla lokaler på Kungsgatan mitt i Växjö centrum. En väldigt trevlig, välbesökt och omtyckt mässa för äkta whiskynördar(!). Vill du läsa reportaget så klickar du här eller på bilden nedan:

Maltwhisky-VM 2014 avgjordes 13 december. 126 malter från 110 destillerier blev 42 som blev 12. Över femtonhundra svenskar tjänstgjorde i juryn. Över 8000 glas nosades blint på för att ta reda på vilka tolv maltwhiskies som är världens bästa — i tidernas största och mest ambitiösa whiskytävling. Se resultatet här

Svenska Eldvatten släppte en hel del nyheter i december. En av dessa var en whisky från destilleriet Caol Ila buteljerad av oberoende buteljeraren The House of MacDuff. Den ingår i serien The Golden Cask och kom dessutom i en helt ny och uppdaterad design. Det var utan tvekan december månads bästa whisky, och en ypperligt bra avslutning på 2014.

Jag fick en mycket fin gåva strax innan jul av en god vän som tack för hjälpen för att jag har skött hans hemsida under det gångna året. Glenlivet 21 YO får väl räknas som ett mästerverk, vilken underbar design.

Till sist vill jag tacka alla läsare som stöttat, uppmuntrat och följt mig under 2014. Utan er hade det inte varit lika roligt att hålla på med detta, men nu känns det verkligen riktigt roligt. Ett speciellt tack riktas också till alla destillerier, buteljerare, importörer med mera som har försett mig med mycket trevliga varuprover, gåvor med mera under året som gått. Ingen nämnd, ingen glömd.

Gott Nytt År
och
Sláinte på er alla!