Årskrönika 2017

Året inleddes mycket starkt med en fantastiskt bra provning i  Alvesta den 20 januari . Glenfarclas var temat och bland annat provades en 1966 Fino Casks 47 YO (samma ålder som mig själv!) och en 30 YO Warehouse.


Kvällens höjdare, en 47-åring.

Ordförande Peter Skoog inledde årsmötet och berättade att han slutar som ordförande. Peter har innehaft posten i 13 år, och han har skött det med den äran. Han fick rungande applåder, så man förstår att han varit mycket omtyckt.

Den 31 januari var det ännu en glimrande provning, nu i  Växjö . Temat var Bunnahab ha in, ett av mina favoritdestillerier. Provningen har dock tyvärr en mycket tragisk bakgrund. En av grundarna i Wexiö Maltwhiskysällskap, Håkan Lundeberg, gick bort i en olycka för cirka tre år sedan, och denna afton blev som en slags hyllning till Håkan. Hans änka ville nämligen att klubben skulle få ta del av Håkans Bunnahabhainsamling. En gest som verkligen uppskattades av klubben och dess medlemmar. Den sammanlagda åldern på den intagna drycken denna kväll uppgick till hisnande 221 år! En fantastiskt jämn och bra lina bjöds det på denna afton.

Februari månad var en mellanmånad utan provningar med klubbarna. I övrigt en månad med tragiska förtecken, eftersom whiskylegendaren Dr. Jim Swan avlider plötsligt i hemmet i Edinburgh den 14 februari. Jim har arbetat åt många företag inom whiskybranschen, bland annat The Edrington Group och Penderyn. Han blev 76 år.

En av de mest minnesvärda whiskies jag provade i februari var Glenlivet Signatory Vintage 32 YO.

Mars månad inleddes med ett mycket trevligt besök på Ven och lanseringen av Spirit of Hven's nya whisky Seven Stars No. 5 Alioth. Förutom whisky tillverkas även andra sorters starksprit, bland annat Hven Organic Gin, som lanserades den 7 juli 2008. Hven Organic Gin har vunnit flera internationella priser, bland annat guldmedalj i Monde Selection, världens äldsta sprittävling. Andra spritsorter som kan nämnas är Organic Summer Spirit och Organic Winter Spirit.


Mingel på Ven.

Bara drygt en vecka senare (11) var det dags för årets första mässa. Det här var fjärde året på raken som jag besökte mässan i Malmö. I år var det liksom förra året uppdelat - en hall med ölutställare och en hall med whiskyuställare. Nytt för detta året var också att hustrun var med :-)


Mingel i Malmö.

April månad kommer att gå till historien vad mig anbelangar. Det var nämligen då jag (och många av mina whiskyvänner) fick vara med om en historisk och oförglömlig provning i Stockholm. Jag pratar naturligtvis om Symposion och deras fantastiska tillställning i samband med Malt, Mat & Destillat på Älvsjömässan i Stockholm. Då bjöd Symposion in till en upplevelseresa genom den japanska whiskyhistorien. Vi provade japanska dyrgripar till ett värde av sammanlagt 350 000 kronor. Det är ju såklart svårt att greppa.


En oförglömlig afton i Stockholm april 2017.

April månad innebar också en makalöst bra provning i Alvesta. Temat var Amrut, och inbjudne Dennis Steckel var strålande bra, tycker jag. En av de bästa provningarna på länge. Mycket bra whisky och riktigt intressant att få veta lite mer om Amrut.


Makalöst bra i Alvesta.

I början av maj var det finfin provning när Wexiö Maltwhiskysällskap fick celebert besök. Då var nämligen Martin Markvardsen, Senior Brand Ambassador på Highland Park, på besök i maltkällaren. Martin är underhållande och bjuder verkligen på sig själv och det blev en riktigt trevlig afton med fullsatt lokal, och stämningen var på topp hela kvällen.

Tisdagen den 9 maj hade Wexiö Maltwhiskysällskap celebert besök. Då var nämligen Martin Markvardsen, Senior Brand Ambassador på Highland Park,

Läs mer: https://www.whiskynorden.se/reportage/forsta-provningen-p%c3%a5-wexio-maltwhiskysallskap/a9-maj-2017/

Juni och juli var mycket hektiska månader rent privat, eftersom vi var i full färd med att bygga nytt hus (nja, vi byggde det dock inte själva). Hur som helst så gick den mesta tiden åt till packning och allehanda förberedelser inför flytten. Det blev ändå ett par finfina drams under den här perioden, och bland de mer minnesvärda kan nämnas Laphroaig 2006 Cooper's Choice Sherry Cask Finish och Bowmore 2000 Cooper's Choice Bourbon Cask Matured. Två höjdare, verkligen.

Det var också säsongsavslutning med Wexiö Maltwhiskysällskap den 13 juni.

Augusti månad innebar bland annat årsmöte med Wexiö Maltwhiskysällskap. Månadens bästa dram var en åttaårig Tomatin från SMWS (Scotch Malt Whisky Society) med beteckningen 11.32. En enastående whisky. Andra whiskies som kan nämnas är Old Pulteney 19 YO Single Cask #1522 och en Bruichladdich 1994 från Gordon & MacPhail.

En grym Tomatin.

September månad och det innebar att de populära måndagarna med Johan Blom körde igång igen. Jag pratar naturligtvis om Single Malt Monday. En reportageserie som nu har kommit fram till nummer 23 (!) Ni hittar samtliga rapporter här

I mitten av månaden var Manfred och Jannik Kröger från Whizita på besök i Alvesta och höll i en finfin provning. Det serverades en mycket jämn och bra lina denna afton.

Månadens överraskning var Mackmyra Moment Körsbär, en riktigt trevlig och lite annorlunda whisky. Buteljeringen som kom precis innan, Moment Ledin, var också bra.

Mackmyra levererade.

Oktober månad bjöd på framförallt en stor överraskning när Ballantine's lanserade två av de destillerier som utgör kärnan i deras whisky - Glenburgie och Miltonduff - som officiella single malt-buteljeringar för den globala marknaden. Och den förstnämnda visade sig vara riktigt bra, trots att jag villigt ska erkänna att jag var lite skeptisk. Detta p.g.a. den blygsamma ABV:n på 40%.


Oväntat bra.

Det var också mässa på hemmaplan i oktober. För fjärde året i rad arrangerades det Öl- & Whiskyfestival i Växjö Konserthus mitt i staden. Det var en trevlig och bra genomförd tillställning som lockade ganska många besökare. Jag saknade dock några utställare som jag hade hoppats på skulle vara på plats, bland annat SMWS (Scotch Malt Whisky Society) och Berntson Brands. Den stora överraskningen på denna mässan var inte en whisky, utan en öl från Oceanbryggeriet vid namn Järntorgets ArbetarPorter. Jäklar, vilken god öl.

En liten snackis i november var när Ardbeg släppte en limiterad presentförpackning i form av Ardbegs lagerhus på Islay i Skottland. Förpackningen innehöll Ardbeg Ten Years och släpptes i begränsad upplaga.

I början av november släpptes det dessutom en exklusiv 23-årig Ardbeg, Ardbeg Twenty Something. Flaskan gick lös på 4 600 kronor, men sålde trots detta slut ganska snabbt.

Årets näst sista provning i Alvesta var den 10 november, och temat denna afton var rök. Hasse Nilsson, Senior Brand Manager på Box High Coast Distillery höll i provningen med den äran. Laphroaig 25 YO var min favorit denna afton. Vilken whisky! Väldigt fruktig i smaken och med ett underbart djup i doften.

Samma månad den 30 fick alla Amrutfans sitt lystmäte. Då släpptes inte mindre än fem buteljeringar från det mycket populära indiska destilleriet på Systembolaget.

Den 8 december var det så dags för den allra sista provningen med det härliga gänget i Alvesta. De goa gubbarna i Svenska Eldvatten, Peter Sjögren och Tommy Andersen, var på besök och presenterade sju av sina buteljeringar. Tre av dem var inte ens släppta ännu. En mycket bra provning, och en bättre avslutning på året i Alvesta är svårt att tänka sig.


Peter, jag och Tommy.

Den 9 december var det dags för årets höjdpunkt, den årliga minimässan anordnad av Wexiö Maltwhiskysällskap. Det här året var vi återigen i maltkällaren mitt i staden. Många besökare och hög stämning.


Goa gubbar på minimässa i Växjö.
Jögge och Mark.

Efter minimässan i Växjö så rök folien på en whisky som skulle visa sig vara en av årets bästa. Jag pratar om Islay från Creative Whisky Company. Jisses, vad bra den är...


En fantastisk whisky.

Årets 12 bästa whiskies. (Utan inbördes ordning.)
1) The Glenlivet Signatory Vintage 32 YO Cask 9460.
2) Old Pulteney 1988.
3) Springbank 21 YO.
4) Bunnahabhain 31 YO A.D. Rattray.
5) Karuizawa 50 YO Bourbon Cask.
6) Karuizawa 50 YO Sherry Cask.
7) Karuizawa 50 YO Special Release.
8) Ardbeg Kildalton (den gamla) på Ardbeg Embassy den 1 april.
9) Cambus 1991 Cooper's Choice Sherry Cask.
10) Glenfarclas 1966 Fino Casks 47 YO.
11) SMWS 11.32 (Tomatin 8 YO).
12) Islay. Creative Whisky Company.

Årets bästa svenska whisky
Smögen Sherry Octaves. Makalös, och en av de bästa Pär & Co har släppt.

Årets mest prisvärda whisky
Single malt - Glenburgie 15, och så måste jag också nämna Highland Queen, en blended whisky som var riktigt bra.

Årets svenska whiskyblogg
Sinnen och Nyanser var bäst i år, tycker jag. Jag tycker att Annelie Huczkowsky har en härlig och uppfriskande ton i sina reportage och i sina tasting notes.

Årets mässa
Det blev inte så många mässor i år, men Malmö levererade som vanligt. Och nya mässan Stockholm Malt, Mat och Destillat verkar lovande. I år blev det bara en snabb vända så jag ber att få återkomma under 2018 med en bättre analys.

Årets mest spännande intervju
Andrew Brown, Bunnahabhain.

Bästa som hände 2017
Japansk whiskyprovning på Stockholm Malt, Mat och Destillat den 1 april, naturligtvis. En makalös och oförglömlig upplevelse.

Årets överraskning
Naturligtvis att de gamla mytomspunna destillerierna Port Ellen och Brora ska öppna igen. Det ska naturligtvis bli otroligt spännande att följa detta.

Största besvikelsen i år
Highland Park FIRE. Den var enormt hypad och omskriven redan innan den släpptes så givetvis byggdes det upp en hel del förhoppningar. Jag har provat den fyra gånger fram till dags datum, och tyvärr så står mitt omdöme fast om den.

Årets roligaste konstaterande
Jag trodde att förra årets snitt på 12 500 unika besökare/månad skulle bli svårslaget. Men ack så fel (glädjande nog) jag hade när jag kunde konstatera att årets snitt ligger på 16 175! Fantastiskt roligt och inspirerande.

Jag vill också nämna mina medarbetare på bloggen, Mattias Johannesson och Johan Blom, som har bidragit med finfina reportage och inägg under året. De hänger naturligtvis med in på det nya året.

Till sist vill jag passa på att tacka alla er som följer mig, och kommer med positiv feedback, tips och ideér på vad ni vill läsa på bloggen. Utan er vore det inte möjligt.

 

Gott Nytt År
och
Sláinte mhath på er whiskyvänner!