Wexiö Maltwhiskysällskap
10 april 2018
Ingvar Rönde presenterar Diageo


Foto: Lasse Wideklint.

Tisdagen den 10 april var författaren och whiskylegendaren Ingvar Rönde återigen på besök i maltkällaren i Växjö. Det är nästan tre år sedan sist, så naturligtvis såg alla fram emot att han skulle komma. Ingvar har inblick i whiskyvärlden som mycket få, och han har besökt fler destillerier än någon annan den här sidan månen och känner de tunga figurerna runt om i världen. Dessutom är han mannen bakom den omistliga Malt Whisky Yearbook.

Ingvar var inbjuden för att prata om världens största dryckeskoncern Diageo. Både ur ett historiskt perspektiv, och om vad som är på gång. Hur tänker de? Vad kommer att hända framöver?

Ingvar som är mycket vältalig och underhållande delgav oss inte bara Diageo's, utan även stora delar av Skottlands whiskyhistoria samt en och annan anekdot, och det blev en mycket intressant och givande afton. Vi får bland annat veta att Diageo bildades 1997, och var en sammanslagning av Grand Metropolitan och Guiness. Vidare får vi veta att Diageos storsäljare är The Singleton, Talisker 10, Cardhu 12, Lagavulin 16, Oban 14 samt Dalwhinnie 15.


Lyhörda åhörare denna afton.
Foto: Lasse Wideklint.

Som vanligt provades det blint med sedvanlig röstning på två favoriter. Ingen lätt uppgift att försöka lista ut vad det var vi serverades denna afton, då Diageo har en minst sagt imponerande portfölj. Bland annat har de inte mindre än 28 skotska destillerier i sitt stall...

Glas 1
Glenlossie 20 YO 52.3%
I doften kryddor, gröna äpplen, bittermandel, krusbär och vitpeppar. Smaken är rejält kryddig med inslag av mandel, gröna druvor, vanilj och vit choklad. Inte så tokig. Fräsch och frisk i både doft och smak, möjligen något för kryddig. 16 röster.

Glas 2
Glen Elgin 20 YO A.D. Rattray 55.5%
Vingummi, peppar, hö, kaffebönor, vit choklad och smörkola. En känsla av smågodis dyker upp i skallen. I smaken kaffebönor, peppar, bränt socker och en gnutta svavel. Jag hade lite svårt för denna av någon outgrundlig anledning, ska jag erkänna. 11 röster.

Glas 3
Dalwhinnie Distillers Edition 17 YO 43 %
Doften bjuder på tung sherry, mörk choklad, röda vinbär och mogen banan. Smaken har toner av röda vinbär, mörk choklad, kakao, kardemumma och en gnutta ingefära. Nja, sådär den här whiskyn, tyckte jag och många med mig. 6 röster.

Glas 4
Linkwood 19 YO Old Malt Cask 50%
Här är det massor av ljusa frukter i doften - mango, apelsin, citrus, papaya och gröna, knappt mogna äpplen. Fick en känsla av att denna whiskyn var kvällens "åldring", det stämde dock inte riktigt. Men det kändes så i allla fall. Den var också mycket fruktig i smaken med toner av mango, annanas och papaya. En av mina tre favoriter denna afton. 23 röster.

Glas 5
Mortlach 23 YO 62%
Wow, en riktigt tuff, tung sherrylagrad whisky. Röda vinbär, russin, mörk choklad, dadlar och fikon i doften. Gissade först på minst 60% och kvällens starkaste, och sa sedan att det är nog 62...

Lite kul i sammanhanget att det var just 62%. Smaken är köttig. tung. söt och mycket, mycket mustig. Lite vatten i den är inte alls fel. 44 röster och kvällens solklara vinnare. Absolut helt välförtjänt.

Glas 6
Caol Ila 25 YO 43%
Något tunn i doften, men ändock trevlig med inslag av lättrökt skinka, övermogen banan och en fin lagom avvägd sälta. I smaken mycket druva, sälta och charketurier. 9 röster.

Glas 7
Lagavulin 12 YO Special Release 2016 57.7%
Ja, vad ska man säga. En av mina favoriter denna afton. Älskar deras 12-åriga special releases så det finns inte så mycket att tillägga. Dock är detta inte en av de bästa, men "good enough" verkligen. 16 röster.

En mycket bra genomförd provning av Ingvar Rönde, som serverade en jämn och fin samling whiskies denna afton.