Provning
Wexiö Maltwhiskysällskap

24 mars 2015
Malt vs. Blend

Tisdagen den 24 mars 2105 var det en mycket intressant och spännande provning med Wexiö Maltwhiskysällskap. Kvällens tema var en av de frågorna som ganska ofta diskuteras livligt, nämligen malt kontra blended. Ofta har vi redan bestämt oss när vi tittar på en whiskyetikett. Står där en rejäl ålderssiffra och dessutom ett välkänt och välrenommerat destilleri så behöver vi inte prova, då har vi redan bestämt vad vi ska tycka. Skulle det däremot stå "blended whisky" på etiketten så kanske många av oss fnyser lite och högt och brett talar om för våra vänner och bekanta att "det där ska du låta bli". Ingenting kan vara mer fel...

Det finns ofantligt mycket bra whisky som gör oss förvånade när vi får veta vad det egentligen är. En riktigt bra blended kan vara nog så bra som en riktigt bra malt. De som tror sig kunna skilja malt från blend går allt som oftast vilse redan vid första doftförsöket.

Det som provades (givetvis blint) denna kväll var från vänster till höger:

Bushmills 16 YO 40%- Jag trodde att det var en blended, altså fel redan på första. Tyckte att den doftade äpple och lite hö. Smaken rätt söt och ok.
Johnnie Walker Explorer´s Club Collection 40% - Här tippade jag på malt. Gissade fel. Tyckte den var aningen vinös med en känsla av gummi och lite bacon.
Black Bull 40 YO 41.9% - Gissade på malt, och det var fel. Tyckte att den var rätt så bra med toner av ek och ganska söt.
Yoichi 15 YO 45% - Tippade på malt, och det var rätt. Tyckte den var rätt god till en början, men gillade inte riktigt eftersmaken.
Teaninich 27 YO Old Malt Cask 50% - Var helt säker på att detta var en malt. Kvällens bästa enligt mig. 
BenRiach Horizons 12 YO 50% - Blended sa jag, och det var ju fel. Gillade inte denna. Skum smak, tyckte jag.
Nikka from The Barrel 51.4% - Efter mycket dividerande med min bordsgranne kom vi fram till att detta måste vara Nikka from The Barrel. Och så rätt vi hade! Denna gillar vi.
Teeling Strong Batch 52.5% - Tippade på blended. Stämde ju. Kvällens sämsta, tycker jag. Verkligen besviken på denna. Luktade färg... 

Kvällens vinnare när omröstningen var klar blev nummer 7 - Nikka from The Barrel. Detta är ju faktiskt en blended whisky, så det sammanfattar på ett mycket bra sätt hela denna provningen.