Wexiö Maltwhiskysällskap
Årsmöte
26 augusti 2017

Lördagen den 26 augusti var det höstens första whiskyprovning samt årsmöte med Wexiö Maltwhiskysällskap. Det blev en mycket trevlig tillställning med finfin sprit och bra stämning i maltkällaren på Linnégatan i Växjö.

Avgående ordföranden (efter femton år på posten) Hasse Nilsson inledde årsmötet, och alla punkter gicks igenom med en rasande fart. Vissa punkter i dagordnigen förseglades som brukligt med en dram. Till ny ordförande valdes Mark Johansson. Övriga poster i styrelsen valdes också, och merparten av den gamla styrelsen sitter kvar. Dock valde också Ingela Gustafsson att lämna sin post.

Kvällens lina var mycket jämn, och det blev ganska tufft i toppstriden. Som välkomstdram serverades en 13-årig Bruichladdich från en av David Stirks (Creative Whisky Company) serier. En skaplig öppningsdram på detta årsmöte.

Följande whiskies utöver välkomstdramen dracks denna afton, och som vanligt blint med sedvanlig röstning på två favoriter.

Glas 1) BenRiach 9 YO 57.5%
Destillerad 2008 och buteljerad 2017

Sherrylagrad whisky med tydliga toner av milda kaffebönor (Nescafé) och mörka frukter. Smaken mycket rund och behaglig med inslag av choklad och mörka frukter. Hade ingen kvalificerad gissning.
36 röster och kvällens vinnare.

Glas 2) SMWS/Scotch Malt Whisky Society 11.32
Tomatin 8 YO 61.6%

Fantastisk whisky och min och många andras favorit denna afton. Citrongräs, tutti frutti och apelsinsaft i doften. Mumma i smaken med inslag av citrusfrukter och ljus choklad (Always apelsinchoklad). Hade ingen kvalificerad gissning.
29 röster.

Glas 3) Edradour 16 YO 56.7%
Mörka frukter, vindruvor, russin, choklad och lite blomster i doften. Gissade på Bunnahabhain. Blev något överraskad, faktiskt.
3 röster.

Glas 4) Caol Ila 19 YO 40.2%
Kunde ha varit bra med sisådär 10% mer i ABV...
Hyfsat trevlig i doften, men tunn som tusan i smaken. Gissade på Lagavulin eller Laphroaig.
9 röster.

Glas 5) Box privatfat / Hasse Nilsson
Goda grannar - Goda vänner 57.3%

Otvivelaktigt en Box, tyckte jag. Och så rätt jag hade. Bra bourbonlagring med inslag av nötter, mandel och vanilj.
3 röster.


En Box denna afton var inte så otippat.

Glas 6) Very Old Selection Sansibar Blended Malt 45.3%
Kvällens sämsta enligt mig. Var inte alls kompis med denna och fick nästan lite olustkänsla både i doft och smak. Gissade på Hazelburn eller möjligen Springbank.
6 röster.

Glas 7) Glenrothes 20 YO 49.9%
Riktigt trevlig och mycket doft- och smakrik. Fint djup i doften och riktigt god i smaken. Gissade på Glenlivet samt att det var kvällens åldring. Ett av två rätt, iallafall...
30 röster.


Bra stämning i maltkällaren.


Avgående ordföranden Hasse Nilsson, samt nya
ordföranden Mark Johansson.

En riktigt bra och väl genomförd provning som vanligt, och framtiden ser mycket ljus ut för klubben som ständigt har något intressant på gång.