Provning
Wexiö Maltwhiskysällskap

26 maj 2015

Den här tisdagen hade vi besök av ingen mindre än författaren och whiskylegendaren Ingvar Rönde. Den glade Malmöbon Ingvar Rönde är den i särklass mest kända svenska whiskypersonligheten i den stora vida whiskyvärlden. Ingvar är nämligen mannen bakom den omistliga Malt Whisky Yearbook, som vi köper mangrant år efter år. Ingvar håller inte många provningar så det var riktigt roligt att han kom till oss i Växjö. Ingvar har insikter i whiskyvärlden som mycket få. Han har besökt fler destillerier än någon annan den här sidan månen och han känner de tunga figurerna från yttersta Hebriderna till den japanska landsbygden.

Kvällen inleddes med boksignering. Det var många som ville ha sin "Malt Whisky Yearbook " och/eller  "105 Noga Utvalda Sorter " signerade av Ingvar.

Efter lite småprat kring de välfyllda borden så gavs ordet till Ingvar. Han inledde med att på ett mycket roligt och underhållande sätt berätta om sin whiskyresa.

Efter en mycket givande historielektion så diskuterades det en bra stund kring tillverkningen av whisky, och vad de olika beståndsdelarna i whisky har för betydelse på den färdiga whiskyn. Det blev inte oväntat en livlig och intressant diskussion framförallt kring fatets/fatens betydelse. I sammanhanget berättade Ingvar att fatpriserna mer eller mindre har fördubblats de senaste åren.

Nu hade det blivit dags att börja nosa på och fukta struparna med kvällens whisky! Jag tycker att Ingvar hade fått ihop en mycket intressant och varierad provning, och den bestod av följande sorter:

1) Strathclyde 1977 36 YO 58.1%
En grainwhisky som faktiskt var kvällens stora överraskning enligt mig, och många andra. Fruktig med mycket röda äpplen och sherry i doften. Doftade rom, tyckte bordsgrannen. Smaken fruktig. Bra bett.

2) Linkwood 1987 26 YO 46%
Tuggummi, svag ton av rengöringmedel. Smaken trevlig med bland annat frisk citron.

3) Caperdonich 1991 22 YO 51.7%
Brio! Det var vi många som var ense om. Även druvor och en svag ton av svarta vinbär. Smaken fruktig och lite "godisaktig".

4) Clynelish 1989 22 YO 52.5%
Mango, päron och ett uns banan i doften. Mycket trevlig i smaken och bra balanserad.

5) Benrinnes 1984 27 YO 56.5%
Dill och kryddor i doften. Smaken bestod av örter, peppar och lite ek. Rätt så häftig.

6) Glendronach Parliament 21 YO 48%
Här gissade jag på Invergordon. Tyckte inte den var så särskilt bra.

7) Ardmore 1988 25 YO The Pearls of Scotland 45%
Lite rök, citrus, honung och en svag ton av läder. Kom efter en stund på att jag provat denna förut.
Tasting notes hittar ni här

Kvällens vinnare blev rättvist nummer 4 - Clynelish med 25 röster, tvåa blev Linkwood med 20 röster och trea blev Strathclyde med 17 röster.


Kvällens överraskning:
Strathclyde 1977 36 YO