Provning
Wexiö Maltwhiskysällskap
26 maj 2016
The Last Great Malts

Denna ljumma majkväll var Bacardi´s Brand Ambassador Erland Gunnarsson på besök i Småland. Det blev en mycket givande och intressant afton och maltkällaren var välbesökt och alla trivdes utmärkt. Erland presenterade The Last Great Malts, som sedan en tid tillbaka ingår i Bacardis´s portfölj. De destillerier som ingår i The Last Great Malts drivs alla av Bacardi´s dotterbolag John Dewar & Sons, Ltd. De är Aberfeldy, Aultmore, Craigellachie, Deveron och Royal Brackla.


Erland Gunnarsson, Bacardi.

Aberfeldy Distillery
Mångfaldigt prisbelönade för såväl sina blended som för sina malt. I kväll provades Aberfeldy 12, 16 och 21 YO.

Aultmore Distillery
På den svenska marknaden finns ett antal av deras whiskies, bland annat en 12-åring, och det var den som fanns med i kvällens provning.

Craigellachie Distillery
Det mesta av produktionen går till Dewar's blended, det är faktiskt ett av ägarnas huvudskäl med produktionen. Men de ger också ut en hel del uppskattade maltutgåvor. I kväll provade vi 13 YO samt 17 YO.

Deveron Distillery
Det är faktiskt bara cirka 10 procent av produktionen som ges ut som malt! Resten går till Dewar's olika blended whiskies. Så givetvis är det spännande att prova deras maltwhisky. Denna afton blev det 12-åringen.

Royal Brackla
Det här destilleriet är ett av de få som får heta "Royal". De firade 200 år 2012. Detta destilleri fanns dock inte med i kvällens provning.

Erland berättar historiken, samt en hel del anekdoter om de olika destillerierna, på ett mycket bra (oftast roligt) och medryckande sätt. Får ni möjlighet att gå på någon provning med honom, så tveka inte. Erland är mycket duktig och har ett bra driv i sin stil som verkligen gör att man "rycks med".


Alla är laddade inför kvällens provning.


Linan.


Melker (som faktiskt fyllde år just i dag)
trivs som fisken i vattnet.

Det diskuterades i vanlig ordning livligt i maltkällaren om vad som faktiskt fanns i de olika glasen, eftersom det som brukligt provades blint. En mycket trevlig stämning infann sig snabbt och tiden gick fort. Det blev så småningom dags för röstning och här är resultatet från kvällens provning:

1 ) Aultmore 12 YO 46% / 17 poäng
Trevlig, somrig whisky med lite blommiga, gräsaktiga toner. Citrus, lime och vanilj samt en del kryddor.
2 ) Deveron 12 YO 40% / 4 poäng
Aningen tråkig och tunn whisky. I doften påminner den på pricken om Mullsjö gräddkola. Citrus och lite kryddor i smaken.
3 ) Aberfeldy 12 YO 40% / O poäng (!)
Trots att den här nollade i kväll tycker jag nog ändå att det är en bra introduktion till Aberfeldys stil. Mycket honung och vanilj. Ganska söt i smaken.
4 ) Aberfeldy 16 YO 40%  / 22 poäng
Betydligt bättre än sitt yngre syskon. Mer karaktär och riktigt trevlig, faktiskt.
5 ) Aberfeldy 21 YO 40% / 19 poäng
Trots att den här är fem år äldre är den inte bättre än den föregående whiskyn. Det är ju ändå så att det inte alltid automtiskt är bättre för att det är äldre.
6 ) Craigellachie 13 YO 46% / 20 poäng
Mycket speciell stil på den här whiskyn. Craigellachie har en ruffig, nästan lite "skitig" karaktär. Detta är helt medvetet från destilleriet. Funkar det då? Jodå, det gör det.
7 ) Craigellachie 17 YO 46% / 40 poäng
Mycket bra. En sån här skulle jag verkligen vilja ha i skåpet hemma.


Det som provades denna afton.

Lite anmärkningsvärt att en whisky fick 0 poäng, men så kan det gå. Inte så ofta det händer förstås. På det stora hela en mycket bra provning. Alla whiskies var väl inte i toppklass, men det kompenserades verkligen upp av Erland´s finfina presentation, och genomförade av provningen.

En mycket bra, givande och intressant provning.

/Johan