Årsmöte samt whiskyprovning
Wexiö Maltwhiskysällskap
29 augusti 2016

Måndagen den 29/8 drog Wexiö Maltwhiskysällskap igång hösten med årsmöte, och därefter en häftig provning med ett gäng noga utvalda malter.


Hasse Nilsson, ordförande Wexiö
Maltwhiskysällskap, inleder årsmötet.
På bilden syns också Bosse Axelsson.

Ordförande Hasse Nilsson höll i årsmötet, som vanligt med den äran. Det gick ganska snabbt att dra igenom de punkter som skulle avhandlas, och som årsmötesdram serverades Super Nikka Revival, en trevlig blended som har återskapats av dagens Nikka-blenders för att komma så nära originalet som möjligt. 40 procent av den ingående malten är lättrökt och härstammar från Yoichi, huvuddelen yngre fat, men vissa upp till 20 år gamla. 70 procent av faten är lättrostade sherryfat.

Jag upplevde den som något tyngre och oljigare än vad vi vanligen förknippar Nikka med. Doften är kryddig med inslag av mandel och rostade nötter. I smaken, som är mycket fruktig, hittade jag bland annat citrus, apelsin, samt en mjuk ekig sherryton.


Mycket trevlig blended.

Whiskyn som ingick i provningen (sex stycken drams) hade en sammanlagd ålder av inte mindre än 169 år. Det ger ett snitt på drygt 28 år/dram, och det är såklart en riktigt hög snittålder.


I glasen fanns whisky med en sammanlagd
ålder av inte mindre än 169 år.

I provningen fanns två stycken blended och en grain, samt tre stycken single malts. Det var verkligen inte lätt att lista ut vilka dessa var, med undantag för grainen möjligtvis. Den lyckades jag och många med mig hitta ganska omgående. Det var Invergordon 43 YO, en väldigt bra grain som många gillade. Hur bra kommer ni snart att få veta. Jag kommer till omröstningen så småningom. Det var som tidigare nämnts betydligt svårare att hitta de två blended som dolde sig i de övriga fem glasen...

Det som serverades denna afton var följande:


Kvällens drams.
(Bilden lånad av Lasse Wideklint.)

1) Black Bull 40 YO 5th Release 41.5%. En klassiker, som först produceras under 1930-talet. Duncan Taylor tog över rodret 2001 och fortsätter att blanda Black Bull från lika delar malt och grainwhisky.

40-åringen består av 90% maltwhisky och 10% grainwhisky från några mycket välkända och duktiga destillerier. Whiskyn har mognat i 80% ex-bourbonfat och 20% ex-sherryfat. Ej kylfiltrerad och inga tillsatta färgämnen.

24 röster

2) Macallan 1989-2015 26 YO 47.8%. Macallan är en skotsk maltwhisky, producerad vid Macallan Distillery nära Easter Elchies House, i Craigellachie i Speysideregionen (östra Skottland). Ursprungligen åldrades whiskyn endast i gamla sherrytunnor av ek, tagna från ett destilleri i Jerez, Spanien. Under 2004 introducerade man dock den nya produkten "The Fine Oak"-serien, där whiskyn lagrats såväl i sherrytunnor som bourbontunnor.

Det här är en whisky från oberoende buteljeraren Malts of Scotland. Destillerad 1989 och lagrad i ett enda refill sherry hogsheadfat. Totalt 245 flaskor.

12 röster

3) Wolfburn 3 YO 46%. Wolfburn Distillery grundades väster om staden Thurso, Caithness , 1821 av William Smith. Det drevs framgångsrikt som ett kommersiellt företag i flera årtionden. Produktionen tros ha upphört under 1850-talet.

Under 2012 fick ett privat konsortium ett godkännande från Caithness planeringsmyndigheter att bygga ett nytt destilleri i Henderson Park, Thurso. Det nya destilleriet ligger endast cirka 350 meter från platsen för det gamla destilleriet. Wolfburn är det nordligaste destilleriet på det skotska fastlandet som tillverkar single malt whisky.

Produktionen inleddes i början av 2013. Det här är den första single malt whiskyn som släppts från Wolfburn Distillery.

2 röster

4) 32 YO Blended whisky 46%. En okänd blended från Svensk Whiskyförmedling. Buteljerad i janurai 2013.

23 röster

5) Invergordon 43 YO 48.9%. Invergordon är ett ganska nystartat destilleri som grundades 1960, med avsikten att vara en storskalig grainwhiskyproducent. Invergordon är det i särklass mest nordligast belägna grainwhiskydestilleriet. De flesta andra ligger i Lowlands i Skottland, medan Invergordon ligger i norra högländerna. Invergordon har en svindlande produktionskapacitet på 40'000'000 liter per år. Det vatten som används i produktionen kommer från den närliggande Loch Glass.

Den här kommer från oberoende buteljeraren A.D. Rattray.

32 röster

6) Bunnahabhain 25 YO 46.3%. Det här destilleriet behöver väl knappast någon större presentation. Destilleriet grundades 1881 och har förutom ett kort stopp på 1980-talet varit i produktion hela tiden. Whiskyn är till skillnad från andra whiskysorter från Islay inte kraftigt rökt. Den är oftast något mildare i smaken, lätt rök, söt och med smak av tång.

Deras 25-åring är fantastiskt god och välbalanserad.

26 röster

Själv röstade jag på nummer 2 och 6 som kvällens två bästa, och blev faktiskt något förvånad när nummer fem (Invergordon) fick flest röster. Det är ju dock detta som är det roliga med whisky, just att vi tycker och upplever den så olika. Spännvidden och mångfalden är i det närmaste oändlig, och det kommer/finns hela tiden nya (och gamla) sorter att upptäcka.


Funderingar om vad som finns i glasen...


Stefan, Jögge och Mark trivdes i maltkällaren.

En mycket trevlig afton som avslutades med en öl på Bishops Arms i goda vänners lag.

/ Johan