Provning
Wexiö Maltwhiskysällskap

31 januari 2017

Då hade det äntligen blivit dags för den första provningen för året med det härliga gänget i Wexiö Maltwhiskysällskap. Temat för kvällen var Bunnahabhain, ett av mina favoritdestillerier.

Provningen har dock en mycket tragisk bakgrund. En av grundarna i Wexiö Maltwhiskysällskap, Håkan Lundeberg, gick bort i en olycka för drygt två år sedan, och denna afton blev som en slags hyllning till Håkan. Hans änka ville nämligen att klubben skulle få ta del av Håkans Bunnahabhainsamling. En gest som verkligen uppskattades av klubben och dess medlemmar. En liknande provning anordnades i oktober förra året med Alvesta Whiskysällskap som värd. (Du kan läsa om den provningen här).

Tony Hugosson inledde kvällen med att berätta lite kortfattat om destilleriet som har anor tillbaka till 1879 (officiellt årtal är 1881). Bland annat får vi veta att Bunnahabhain har Skottlands största mäskkar, samt att destilleriet producerade rökig whisky ända fram till 1963. Sedan dess har röken fått sällskap av många andra influenser och intryck, och så sent som 2010 slopade man även kylfiltreringen. Under senare år har destilleriet börjat producera en del rökig whisky igen. Ett exempel är Mòine som sedan första september 2015 finns i Systembolagets samtliga 431 butiker.

Tony berätar om destilleriet.

Tony berättar också på ett mycket underhållande sätt en hel del anekdoter om whiskyresor och olika upplevelser. En rolig sak som Tony berättar är att han är en av fem personer som någonsin har fått/får bära Bunnahabhains kilt. Två av dessa personer är tyvärr inte med oss längre, tidigare nämnda Håkan Lundeberg samt den förra destillerichefen på Bunnahabhain, John MacLellan. De andra två som har rätt att bära kilten är förutom Tony klubbens kassör Stefan Axelsson samt en person till.

Kvällens lina bestod av:
1) Bunnahabhain 18 YO 46.3%
Välkomstdram. En myket elegant och bra whisky som fick inleda kvällens fenomenala provning.
13 röster.
2) Bunnahabhain 30 YO 54.1%
Buteljerare okänd.
11 röster.
3) Bunnahabhain 27 YO Vintage 1979 49.5%
Buteljerare The Single Malts of Scotland. Massor av vanlij i doften. Fantastiskt god. Kvällens näst bästa enligt mig.
17 röster.
4) Bunnahabhain 28 YO Vintage 1979 46%
Buteljerare The Single Malts of Scotland.
6 röster.
5) Bunnahabahin 29 YO Vintage 1979 44.8%
Buteljerare The Single Malts of Scotland.
6 röster.
6) Bunnahabhain 31 YO 49.4%
Buteljerare A.D.Rattray. Fenomenal whisky. Kvällens bästa, enligt mig.
19 röster.
7) Bunnahabhain 31 YO 47%
Buteljerare Murray McDavid. Också en enastående bra whisky. För mig nästan lika bra som ovanstående.
27 röster.
8) Bunnahabhain 27 YO 49.9%
Buteljerare A.D.Rattray. Ännu en suveränt bra whisky.
22 röster.


Kvällens bästa, enligt mig.


Dukade bord med flytande godis.


Goa gubbar.


Några goa gubbar till, närmast Pelle Wahlgren.

Ja, som ni förstår så var lägstanivån oerhört hög denna afton. Stämningen var hela tiden på topp, och alla var väldigt nöjda med provningen. Värt att nämna i sammanhanget är att den sammanlagda åldern på den intagna drycken denna afton uppgick till hisnande 221 år!

/ Johan