Islayresan Del 3

På väg till Lagavulin Distillery diskuterades det i bussen om gårdagen och vi var alla rörande överens om att det varit en fantastisk dag med många minnesvärda ögonblick och inte minst riktigt bra whisky. Besöket på Laphroiag var kanon, liksom besöket på Ardbeg. Allting kröntes med en magisk eftermiddag/kväll vid Kildalton Cross. Vädret hade varit dåligt på Islay ruskigt länge, men samma dag som vi kom till ön så vände det. Just när vi var vid Kildalton Cross var det helt otroligt fint väder.

 

 Lagavulin Distillery


Foto: Patrik Barkevall

Lagavulin Distillery är ett av Skottlands äldsta destillerier och grundades 1816 av John Johnston i närheten av Dunyvaig Castle (olaglig tillverkning på platsen går dock tillbaka minst till år 1742). Archibald Campbell grundade ett andra destilleri på platsen ett år senare och när Johnston dog och hans destilleri övertogs av Alexander Graham, som, då Johnston varit skyldig honom pengar, kunde överta det väldigt billigt, slogs de båda destillerierna ihop. Det köptes 1867 av Mackie & Company Distillers Limited.

När vi kom dit var det först lite tid för shopping i butiken, samt möjlighet att strosa runt och titta på området kring destilleriet.

Provningen i lagerhusen leddes av en herre som väl närmast får räknas som en legend i whiskykretsar - Iain "Pinky" McArthur. Han har jobbat på destilleriet inte mindre än 45 år!


Jag och Iain "Pinky" McArthur.
Foto: Peter Hansson

Det var provning direkt från fat. Iain var mycket underhållande och snabb i både tanken och snacket. Han berättade om destilleriet, processen vid tillverkning och mycket annat. Han drog en del roliga anekdoter och svarade på våra frågor. Med sin snabba tunga och skarpa intellekt så drog han ner många applåder och glada tillrop under provningen. Inte minst när han plötsligt halade fram en BOX-tröja...


Titta vad jag har...
Foto: Peter Hansson

Det som provades var följande:
1) Lagavulin 2004 11 YO 52.7%
2) Lagavulin 2002 13 YO 54.8%
3) Lagavulin 1998 17 YO 57.2%
4) Lagavulin 1993 22 YO 56.6%
5) Lagavulin 1982 33 YO 55.4%

De var alla mycket bra. Den näst sista var en riktig "killer" både smakmässigt och prismässigt. En dram på krogen kostar 75 pund (cirka 1 000 kronor) så den dracks med en viss darrning på handen...


Foto: Peter Hansson

 

Bowmore Distillery

Bowmore Distillery grundades 1779, och är därmed det äldsta destilleriet på Islay. Sedan 1963 ägs Bowmore av Morrison Bowmore Distillers Limited, som förutom Bowmore även äger destillerierna Auchentoshan och Glen Garioch. Bolaget är i sin tur dotterbolag till det japanska företaget Suntory. Bowmore är ett av endast sex destillerier i Skottland som fortfarande tillverkar sin egen malt.

Besöket på Bowmore var okej. Lite enligt parollen "by the book" kan jag dock tycka. Rundturen sköttes av Samantha Miller och hon gjorde vad hon skulle på ett bra sätt. Det var intressant att se hur de gjorde här och titta runt på området och destilleriet. Det som framförallt slog mig vid besöket på Bowmore var att de hade en fantastisk ordning och reda på saker och ting. Mycket imponerande anläggning och givetvis på det stora hela ändå ett intressant besök. 

 

Gartbreck Distillery


Foto: Islay Pictures Photoblog

Just nu är ett nionde whiskydestilleri på Islay på planeringsstadiet. Gartbreck Distillery kommer att byggas på Saltpan Point på platsen där det nu ligger en gammal gård. Fantastiskt fint beläget precis vid stranden av Loch Indaal nära Bowmore.

Bakom dessa planer finner vi Jean Donnay. Hans övertygelse om att detta över huvud taget är möjligt bygger till mycket stor del på hans erfarenhet av att han tidigare utformade Glann ar Mor Distillery i Bretagne. Jaen har drivit det med framgång sedan 2005. Dess whisky har fått ett brett erkännande och bland annat fem "Liquid Gold Awards" i Jim Murrays Whisky Bible, och Jaen har fått utmärkelsen "Distillery manager of the Year 2014" vid "Icons of Whisky - Rest of the World" för destilleriet i Bretagne.

I planerna ingår också produktion av gin i begränsad volym som skall säljas exklusivt på destilleriets besökscentrum för att stimulera verksamheten under den inledande perioden då whisky ännu inte kommer att vara tillgängligt.

Det nya destilleriet kommer att innebära att cirka 10 arbetstillfällen skapas. Bygglov har beviljats.

Vi hoppas verkligen att allt går som planerat och önskar givetvis Jean Donnay lycka till med planerna och håller tummarna för ett nionde destilleri på Islay.

När vi var och tittade runt på området så bjöd Tommy på en fantastisk whisky från eget fat. Det var en riktigt mörk, tung och fyllig fruktbomb som alla tyckte väldigt mycket om.

 

Port Ellen


Foto: Peter Hansson

När man är på Islay så ingår givetvis ett besök vid den berömda väggen...

Port Ellen var ett skotskt destilleri beläget i staden med samma namn. Destilleriet grundades omkring 1825 först som en kvarn (malt) och utvecklades så småningom till ett destilleri under John Ramsay från 1833 till 1892. Det producerade i huvudsak åt blandningsindustrin.

Destilleringen lades i malpåse första gången 1929. Mältningen fortsatte dock, och whiskylagren behölls. 1966 började man renovera destilleriet som stod klart att börja användas i april 1967. Det försågs då med dubbla par kopparpannor.

Destilleriet lades i malpåse igen 1983. Fyra år senare stängdes det för gott varvid utrustningen monterades ner. Med tiden har ett flertal av destilleriets byggnader rivits. Kvar finns bland annat en dubbelkölna, lägre förrådsbyggnader och kontor. Bakom destilleriet byggdes på 1970-talet ett modernt och stort mälteri, kallat Port Ellen Maltings. Det ägs idag av Diageo, världens största företag inom alkoholprodukter. Mälteriet förser idag många av öns destillerier med malt.