I Malmömässans moderna lokaler anordnades i helgen 28-29 mars 2014 Malmö Öl & Whiskyfestival, ett evenemang som vänder sig till livsnjutare. Det var många utställare på plats, det hölls spännande provningar och många intressanta föreläsningar. Det hela inleddes på fredagen den 28 mars klockan 15.00 då det var insläpp. Den första timmen var ganska lugn och inte så värst många besökare hade kommit till mässan ännu. Det var ju ändå fredag och många tog sig säkert dit efter jobbet. Vid femtiden var det riktigt bra stämning och många hade nu kommit till mässan för att botanisera bland alla spännande och intressanta montrar. Cirka 80 utställare var på plats. Här kommer nu en liten rapport på det som jag själv upplevde och tyckte var mest intressant. Allt kommer naturligtvis inte med, men en hel del ska jag försöka avhandla.

Jag inledde festivalen med att först besöka montern Renbjer & Magnusson AB. De är väletablerade på den Svenska dryckesmarknaden och arbetar med de större grossisterna och levererar produkter till framstående barer och restauranger i hela landet. Jag provade först Sheep Dip Blended Vatted Malt 40%. (500 kr/nr 87525). En hyfsad blended som blev en rätt så bra inledning på dagen. Därefter provade jag Auchroisk 1990 Cask 3659 46% (801 kr/nr 86806). Lite annorlunda och rätt trevlig. Tappade dock alldeles för mycket karaktär vid vattning. Pratade också lite med de trevliga representanterna.

Efter detta begav jag mig vidare bland alla montrar och spännande uställare och stannade till lite vid montern med The Balvenie. De har en nyhet som lanserades den 1 mars på Systembolaget som jag var lite nyfiken på - Caribbean Cask 14 YO 43% (599 kr/nr 85288). Tyvärr blev jag aningen besviken. Den var lite tunn och faktiskt ganska anonym.Efter denna lilla besvikelse drog jag mig ner mot montern med danska droppar...
Bryghuset Braunstein är ett mikrobryggeri och mikrodestilleri beläget i Køge på östra Själland. Det grundades 2005 av familjen Braunstein Poulsen.
Har blivit rekommenderad att prova deras whisky. Det blev Braunstein 14:1 46% som fick slinka ner i strupen. Lite besviken först, men efter lite vattning så blev den riktigt trevlig och mycket mer homogen. Lite egen och annorlunda.

Som en pärla ligger ön Hven mitt i Öresund mellan Sverige och Danmark. Och här gör dem förstklassig whisky. Den 7 maj 2008 så invigde man ett eget destilleri för sprittillverkning kallat Spirit of Hven. Jag provade deras Seven Stars Dubhe 45% (796 kr/nr 85805), men den är tyvärr i mitt tycke inte alls lika bra som deras nya Seven Stars Merak (795 kr/nr 20274) som jag blev barnsligt förtjust i när jag provade den vid lanseringen den 1 mars. Mina tasting notes på den hittar du här

Efter mötet med Seven Stars Dubhe begav jag mig iväg i rask takt mot Bunnahabhain´s monter eftersom jag var mycket nyfiken på deras nya släpp Bunnahabhain Toiteach Unchillfiltered som lanserades på Systembolaget den 1 mars. Attans vad jag blev positivt överraskad av denna whisky! Mycket stor och rejält rökig doft och smak med inslag av ostron och en väl avvägd sälta som tilltalade mig mycket. Kvällens klo så här långt, utan tvekan. Den har artikelnummer 442 på Systembolaget och för 573 kronor för du verkligen valuta för pengarna, det lovar jag.

Sista anhalten för min del denna fredag blev dagens trevligaste stund, då jag besökte montern Whiskytaste Sweden AB. Whiskytaste Sweden AB är ett nystartat importföretag med fokus på alkoholhaltiga drycker. Försäljning kommer att ske till restauranger, barer, hotell samt till privatpersoner genom Systembolaget. Här hade jag ett mycket givande samtal med den sympatiska Hans Persson, som är en av tre i företaget. De övriga två är Gabriella Axelsson och Jonas Persson. Jag provade först Paul John P1-163 57%. En fantastiskt bra whisky. Måste nog säga att den är i klass med Amrut som är en av favoriterna. Hände otroligt spännande saker i gommen vid vattning...
Provade också Caol Ila 13 YO Cask Strength  54,5%. Den var också väldigt trevlig, mycket mungod och lite annorlunda. Gabriella informerade mig om att den kommer att lanseras på Systembolaget i maj.

Gabriella Axelsson på Whiskytaste Sweden AB

Efter en mycket trevlig fredageftermiddag försöker jag att samla ihop alla intryck och anteckningar som senare leder till detta lilla reportage.