Betygssystem provad whisky

Jag har bestämt mig för att förändra mitt betygssystem enligt följande kriterier:

Rökighet
Eftersom vi svenskar har en särskild sorts kärlek (och jag är helt såld...) för rökig whisky känns detta som en självklar kategori. Här anger jag enligt följande:
Ej rökig.
Lite rökig.
Mycket rökig.

Fruktig/Kryddig
Ganska enkelt egentligen. Antingen så har whiskyn mycket frukt, sötma och en hög grad av t.e.x sherry, honung och mörka frukter.
Är den kryddig innebär det att den har mer inslag av t.e.x tång, jod, örter, nötter och peppar. Kryddiga whiskies kan ibland också upplevas som något "torra". Följande benämningar tillämpas:
Fruktig och söt
Kryddig

Smakrikedom
Här handlar det om hur whiskyn upplevs i munnen. Är det mycket smaker? Är den tung och väldigt fyllig i tonen?
Å andra sidan kan den vara väldigt lätt, sval och kanske rentav kännas lite "somrig" i tonen. Följande benämningar tillämpas:
Fyllig.
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös?
Här tänker jag mig hur den upplevs som helhet. Förändras den under tiden du dricker den? Om en whisky upplevs som mångfacetterad betyder det inte att den nödvändigtvis är bättre än en som känns lite mer anspråkslös och modest. Det kan ju vara så att det helt plötsligt dyker upp smaker som du kanske inte uppskattar. Då kan ju en mångfacetterad whisky i din värld upplevas som sämre. På samma sätt kan en något "enklare" whisky kännas bättre. Dessutom vet vi ju alla att det är en humörsak också. Ibland vill vi rätt och slätt ha en något mer anspråkslös whisky. Benämningar som används är:
Mångfacetterad.
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Dålig whisky.
Okej whisky.
Bra whisky.
Mycket bra whisky.
Fantastisk whisky.

Till sist vill jag bara tillägga att jag kommer inte att göra någon bedömning av om jag tycker att en whisky är prisvärd eller ej. Jag anser att det är en helt annan diskussion. Jag gör bara en bedömning på om jag tycker att en whisky är bra eller inte. Sen kan det förstås vid något enstaka tillfälle dyka upp en liten reflektion om detta.

Brytpunkten för förändringen blir september-oktober 2015.

Jag vill rikta ett särskilt tack till Ingvar Rönde för inspiration och vägledning i denna förändringsprocess.