Maker's 46 47%

Den 3 februari släpps Maker's 46 på Systembolaget. Det är det första "nya" receptet från Maker's Mark på 52 år. Den är inte avsedd att konkurrera med "originalet", i stället är det en kusin till den, något för dem som gillar kryddig bourbon.

De har tillfört en extra dimension genom att sätta in rostade franska ekstavar i tunnorna (med stavprofil "nummer 46" - därav namnet). Detta för att ge mer krydda, sötma och vanilj. Maker's 46 har en ABV på 47% och åldern är cirka 6 år. Priset blir 603 kronor och artikelnummer 40046.

Hemsida Maker's Mark

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös?
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra bourbon.

Doft: Wow, här är det mycket dofter som pockar på din uppmärksamhet. Gräddkola, vanilj såklart, smör, vitpeppar, lite marsipan och på djupet nyhuggen ek och torrt gräs. Mycket varm och inbjudande.

Smak: Mjuk och krämig i inledningen. Det tar en liten stund, men helt plötsligt exploderar smakerna i munnen. Här finns inslag av ovan nämnda kola och vanilj, samt allkrydda, kanel, och en aning vitpeppar.

Eftersmak: Lång och kryddig med ek och kanel som mest framträdande. Lite "gräsaktig" på slutet. Finns också en fin sötma som hela tiden är närvarande i e-smaken på ett bra sätt.
  
Helhetsintryck:
Det här är en riktigt bra bourbon, tycker jag. Betydligt mer smakrik, komplex och med ett helt annat djup än den "vanliga" Maker's Mark. Nu ska de väl kanske egentligen inte jämföras, men det är naturligtvis svårt att låta bli.

Tack till Edrington Sweden för varuprov.

Den här bourbon provades 2017-01-14