Teeling Wonders of Wood III
Swedish Oak 50%

Teeling Distillery är ett irländskt familjeägt destilleri. Familjen Teeling tillverkade whiskey i Dublin redan på 1700-talet men under nästan hela 1900-talet låg produktionen vilande. 2012 startade bröderna Jack och Stephen Teeling Whiskey Company och öppnade 2015 det första destilleriet i Dublin på över 125 år. Symbolen för varumärket, en fenix som stiger upp från en kruka symboliserar återupprättandet av whiskymärket Teeling.
 
I går släpptes den tredje utgåvan i Wonders of Wood-serien från Teeling. Den släpptes initialt exklusivt för den svenska marknaden, för att senare bli tillgänglig på andra marknader under 2024. Otroligt snygg design och lagrad på nya svenska ekfat från Thorslundskagge gör den till en lite speciell lansering, givetvis.
 
Otroligt snygg design.
 
Doft: Fruktig, ung doft doft med inslag av örter, gräs, mineraler, lite gräddkola och en ganska tydlig ekighet som liksom ramar in hela whiskyn på ett logiskt sätt. Faktiskt måste jag säga att den doftar ungefär som jag hade förväntat mig/hoppats på. Och den känns riktigt trevlig och det känns verkligen som att den svenska eken kommer till sin rätt här.
 

Smak: Svaga toner av mogen banan, vitpeppar och så kommer det örter även här i smaken. Den svenska eken är högst påtaglig, men det fungerar och det blir inte för mycket, utan det håller sig på en bra nivå.

Sammanfattning: En bra whisky som doftar och smakar ungefär som jag hade hoppats på. Inga stora överraskningar, men givetvis kul att Teelings sprit lirade riktigt bra ihop med svensk ek.

Betyget landar på 85 poäng.

Publicerat 2024-02-03