Nikka Pure Malt Red 43%
 Systembolaget artikelnummer: 40016

Den 8 december lanseras Nikka Pure Malt Red på Systembolaget. Det är ett högst tillfälligt gästspel, eftersom Nikka dessvärre har låtit meddela att Pure Malt-rangen är på väg ut ur sortimentet. I samma veva prissänks Nikka Coffey Grain till 649 kr (tidigare 729 kr) och det är ju däremot en positiv nyhet.

Nikka Pure Malt Red har varit en signaturwhisky för Nikka sedan 1984 då den för första gången lanserades i Japan. Det var en av de första whiskysorter som Nikka började marknadsföra för att nå en bredare publik. Nikka Pure Malt Red är designad för att vara en fruktig och elegant whisky. Den består huvudsakligen av minst 10-årig maltwhisky från Miyagikyo och kryddas därefter försiktigt upp med Yoichi för att få lite mer muskler och fyllighet. Den är lagrad på återfyllda bourbonfat som kolats om före fyllningen för att ge dem ett nytt renande kolskikt och väcka liv i ekens inre.

Det verkar som att Nikka Pure Malt Red kommer att ersättas av en 10-årig singelmalt från Miyagikyo.

Källa: Symposion

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Mycket fruktig doft med inslag av nektariner, päron, apelsin och gröna druvor. Ett stråk av vanilj och en mjuk honungston med blommiga toner (lite åt viol) samt torkade örter. Jag tycker dessutom att det finns en aning fin tobak i doften.

Smak: Fruktig med lite salta inslag, gröna äpplen och apelsin. Krämig vanilj och ljus gräddkola. Den där känslan av fin tobak lurar också lite i bakgrunden även i smaken.

Eftersmak: Fruktig med mycket vanilj och gräddkola. Sälta på slutet.

Helhetsintryck: En riktigt trevlig blended malt som känns nyanserad, och som jag mycket väl kan tänka mig att ha i skåpet.

Den här whiskyn provades 2017-12-07