Loch Lomond Single Grain 46%

En single grain whisky är whisky gjord på spannmål i kolonpanna. Kan göras på bland annat havre, råg och majs och man använder som sagt en s.k kolonnpanna, som klarar av stora mängder sprit till en låg kostnad. Grainwhiskyn görs i stora satser och den mognar fort vilket gör att man kan tillverka drygt 40-50 miljoner liter per år, mot cirka 2-5 miljoner liter för ett single malt destilleri.

Loch Lomond Distillery ligger vid den södra delen av sjön med samma namn och etablerades runt 1814. Genom åren har man investerat för att säkra tillgången till såväl malt- som grainwhisky. Loch Lomond Distillery är det enda destilleriet som framställer både single malt och grain whisky i samma anläggning. Det har man kunnat sedan 1993 då man köpte en Coffeypanna.

Loch Lomonds kvalitet spänner från rökigt till elegant och har ett omfattande lager för produktion av såväl ung som gammal whisky av hög kvalitet. Destilleriet har dessutom sitt eget tunnbinderi.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Måttligt fruktig.

Smakrikedom
Lätt och ljus i tonen.

Mångfacetterad
Nej. En ganska anspråkslös grain med frisk ton.

Rekommendationsskala/Bedömning
Helt okej whisky.

Doft: Viol, vingummi, anjoupäron och en försiktig sälta i bakgrunden.

Smak: Päronen dyker upp även i smaken och det dyker också upp lite kryddiga inslag efter ett tag i glaset. På djupet torrt gräs och en gnutta lakrits.

Eftersmak: Rätt så mycket kryddor. Den där sältan som fanns i doften dyker upp även i finishen tillsammans med en aning vanilj.

Helhetsintryck: En rätt så frisk och trevlig grain som är klart godkänd.

Finns på Systembolaget, har art.nr 10118 och priset är 369 kronor.

Tack till Cecilia Mårtenson på Stellan Kramer för buteljen.

Denna whiskyn provades 2015-10-09