Paul John Kanya 50%

Jim Murray gav denna whisky hela 96 poäng och utsåg den till "Bästa asiatiska whiskyn 2018". Indisk whisky har verkligen fått ett uppsving de senaste åren, och det är inte bara Amrut det pratas om nuförtiden. John Distilleries grundades i Goa 1996. De startade sin tillverkning av klassisk single maltwhisky under 2007 och premiärvisades den 4 oktober 2012 på Capital Hotell i London. I Indien lanserades Paul John Single Malt Whisky år 2013.

Paul John Kanya har har lagrats i sju år på amerikansk vitek. Utgåvan är mycket begränsad och totalt producerads det endast 1 500 flaskor. Till Sverige kommer 84 av dessa och de släpps via Symposion på Systembolaget den 9 maj. Priset blir 2 370 kronor.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångffacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Inledningsvis en tydlig, markerad ekton. Sedan kommer det toner av bränt socker, vanilj, ingefära, kryddnejlika och fin engelsk apelsinmarmelad. Lite honung dyker också upp och jag gillar verkligen doften som är mycket komplex och intressant. Paul John Kanya är lagrad på amerikansk vitek, som är den vanligaste fattypen i whiskyindustrin.

Smak: Smaken går närmast hand i hand med doften och bjuder på honung, vanilj, ljus choklad och den där fina engelska apelsinmarmeladen som ger den ett uns av frisk, aningen bitter syra.

Eftersmak: Kryddig med en markerad, tydlig ekton.

Med vatten: Fruktigare och aningen sötare i smaken med ett par droppar vatten.

Helhetsintryck: Ingen sensation som Jim Murray tyckte, men en mycket bra whisky är det och många kommer att uppskatta den. Tyvärr är priset naturligtvis på tok för högt för en 7-årig whisky.

Den här whiskyn provades 2019-05-04