Ardbeg An Oa 46.6%

Ardbeg An Oa kommer att ingå i destilleriets s.k core range (standardsortiment) tillsammans med 10 YO, Uigeadail och Corryvreckan. Det blir den första nya whiskyn i Ardbegs fasta sortiment på nästan ett decennium. Till en början kommer den att ligga i beställningsortimentet, men förhoppningsvis hamnar den inom en snar framtid på hyllan i ett systembolag nära dig. Det är naturligtvis importören Moët Hennessy's målsättning.

ABV ligger på 46.6% och den är lagrad på nya kolade ekfat, PX sherryfat samt first fill bourbonfat. Det är en whisky utan åldersangivelse (NAS) och den är ej kylfiltrerad.

Jag fårstår såklart att Ardbeg vill få in en whisky till i standardsortimentet, det innebär ju troligtvis en fin och förhoppningsvis jämn tillströmning av cash till kassan. Det som jag kan tänka mig kan ge upphov till diskussioner kring den här nya whiksyn är ju att det är ännu en NAS-whisky. Som alla säkert vet så är det ju en sak som stöts och blöts väldigt flitigt just nu på olika forum och sidor. Vi får ju med en NAS oftast serverat en ganska ung whisky, och det är många som har åsikter om det. Jag är väl dock av den åsikten att om destillerier inte producerar s.k NAS-whisky (just nu är det tydligen lite brist på "gammal" whisky i lagren) utan alltid med en åldersangivelse, så blir whiskyn i princip per automatik genast bra mycket dyrare (naturligtvis beroende på VILKEN ålder). Ja, men det är väl inget problem om whiskyn är så mycket bättre, eller? Nja, jag håller inte riktigt med om det heller. Whisky är en njutningsdryck givetvis, men inte till vilket pris som helst. Det måste få finnas alternativ (och det gör det också, jag vet). Vad jag egentligen vill säga är att jag tycker det är alldeles strålande med sådana här alternativ som Ardbeg nu presenterar. Alla är inte beredda att casha upp tusentals kronor för en whisky. På detta sätt kan dessa människor ändå få en flaska från ett välrenommerat och erkänt destilleri utan att bli skinnade. Samtidigt som detta är sagt, så är jag naturligtvis fullt medveten om att försäljningen av mer exklusiv whisky utgör en försvinnande liten del av en totala försäljningen, men det var inte det den här lilla utläggningen hade som huvudsyfte, utan mer att kanske skapa lite debatt kring NAS-whisky och dess alternativ. Inget utesluter det andra, tycker jag.

Rökighet
Rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Ung whisky i glaset, javisst är det så. Men inte på något oävet sätt alls, tycker jag. Finns en lite uppkäftig, taggig ton i den som jag gillar. Här  finns en fin grundton som påminner om en annan, ung, nyligen utgiven Islaywhisky. Jag pratar om Lagavulin och deras 8-åring som släpptes förra året i samband med deras 200-årsjubileum. Grundtonen är snarlik på många sätt. An Oa är smörig i doften med inslag av anis, en kryddig doft av lime samt honungsgrillat sidfläsk. Röken finns här också naturligtvis, på typiskt Ardbegmanér.

Smak: Mjuk, rökig inledning med toner av anis, apelsinchoklad och en gräsig ton (grönt, saftigt gräs). Lite kryddor finns det också i form av pomerans och kardemumma. Sötman ökar markant vid lite vattning.

Eftersmak: Medellång och kryddig med mycket anis, lite apelsin samt en fin rökig ton i finishen. Sötman mer tydlig med några droppar vatten.

Helhetsintryck: Ung whisky med attityd, skulle jag sammanfatta det. Inget omvälvande, men en stabil och trevlig NAS-whisky som absolut platsar bland Ardbegs övriga i standarsortimentet.

Den här whiskyn provades 2017-09-01