Benromach 100° Proof 10 YO 57%

Benromach är inte det vanligaste en ser på sociala medier, på provningar m.m. och det är ju lite synd, tycker jag i alla fall. Det lilla destilleriet i Speyside som grundades av Duncan McCallum och F.W. Brickman 1898 har en gedigen historia. Tyvärr stängdes destilleriet 1983. Tio år senare, 1993, tog Gordon & MacPhail över ägarskapet och en renovering genomfördes 1997, och 1998 öppnades det igen.

De har ett par stycken whiskies i sin core range som just nu består av en 10-åring, en 15-åring och en cask strength.

Jag har provat Benromach 100° Proof 10 YO som har några år på nacken och den är numera som jag nämnde tidigare ersatt av en cask strength i destilleriets core range. Symposion har plockat fram 253 flaskor ur sina gömmor, och den släpps på Systembolaget i morgon. Den här whiskyn vill ni verkligen inte missa. 80% bourbonfat och 20% oloroso sherryfat i 9 år, sedan har det fått gifta ihop sig och lagras 1-2 år till i first fill oloroso sherryfat.

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Bourbonfaten är initialt dominerande, utan tvekan. Mogna gröna äpplen, jordnötter, gammaldags vanilj, gräddkola, päronsplit, mjuk nougat (tänk Guldnougat). Det kommer även lite lätta toner av rök, men den är rätt försiktig. Med lite vatten blir den jordig, och även lite mineraler dyker upp.

den där lite speciella ekiga tone

Läs mer: https://www.whiskynorden.se/tasting-notes/svensk-whisky/mackmyra-gruvguld/Mackmyra.

Smak: Intensiv och eldig (till och med lite bråkig). Honung, Toblerone, rårörsocker. Lite vatten lockar fram röda bär samtidigt som den lugnar ner sig lite. Röken blir tydligare och jag tycker att den blir krämigare och rundare ju mer vatten som tillsätts.

Eftersmak: Pepprig och söt med massor av nötter och den där gammaldags vaniljglassen är hela tiden närvarande.

Helhetsintryck: En mycket trevlig whisky som vinner mycket på lite vattning. Det är inte bara det att den lugnar ner sig betydligt, utan den får fler dimensioner i både doft och smak. Den tål mycket vatten, så det är roligt som tusan att experimentera och dofta och smaka på den allt eftersom.

Den här whiskyn provades 2020-07-07