Caol Ila 2005 G&M 56.8%

Caol Ila är det största destilleriet på Islay. Det ägs av storbolaget Diageo som numera vakar allt hårdare över sina fat, vilket gör det svårt för oberoende buteljerare. Nästan allt som produceras sugs in i bolagets egna blendwhiskysorter. Gordon & MacPhail är ett av undantagen.

Caol Ila 2005 är lagrad på first fill sherryfat, buteljerad som cask strength vid en ABV på 56.8% och 186 flaskor kommer till Sverige via Symposion med lansering den 8 september. Priset blir 897 kronor, och artikelnumret är 42819

Rökighet
Mycket rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Rökt sidfläsk och grillad hamburgare är det som jag närmast kommer att tänka på i inledningen. Sedan kommer en blandning av söt vanilj, gröna och röda äpplen, övermogna lila plommon, hallon och lite råsocker. Finns också ett stänk peppar i den. Sherrytonen är högst påtaglig, och ger den en väldigt söt och mjuk inramning.

Smak: Mycket pepprig till en början. Efter detta kommer inslag av rökt korv och mörka bär med en tydlig sherryton. En rejäl dos torvrök är också hela tiden högst närvarande. Lite sötare i smaken vid vattning.

Eftersmak: Lång med en hel del rök, lite choklad och söta hallon. Med lite vatten tycker jag att röken blir ännu tydligare.

Helhetsintryck: Det här är en mycket bra Caol Ila, tycker jag. Gillade framförallt den riktigt söta tonen kombinerat med mycket rök. Häftigt.

Den här whiskyn provades 2017-09-02