Caol Ila 2005
Hermitage Finish 45%

En Caol Ila slutlagrad på Hermitagefat låter ju onekligen mycket spännande, tycker jag i alla fall. Hermitage är Norra Rhônedalens mest kända vindistrikt, och här odlar man syrahdruvor som så småningom blir till några av världens mest exklusiva röda viner. Caol Ilas finfina rök ihop med detta borde ju bli succé. Whiskyn har först spenderat 13 år på bourbonfat, och sedan 1 år på Hermitagefat.
Pris 1 153 kronor och artikelnummer är 40608

Rökighet
Rökig.

Fruktig/Kryddig
Både fruktig och kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Underbart rund och fin doft med tydlig rökighet. Röda bär (och här är det mycket röda bär, dock inte de söta), lakritsrot, de svarta vingummina i klassikern Bassett's Winegums, gräddig vaniljglass, apelsinchoklad (kommer osökt att tänka på Romerska bågar, som är en favorit), vitpeppar och ett stänk av körsbär. Måste verkligen säga att den har en alldeles strålande fin doftbild.

Smak: Mycket rund och välbalanserad med inslag av körsbär, saltlakrits, apelsin, vaniljkola och peppar. Rökigheten är precis så bra som en kan önska, tycker jag. Lite vatten och pepparn och lakritsen backar lite. Frukigare med några droppar vatten.

Eftersmak: Pepprig och med en tydlig rökig finish varvat med lite läder. Lång och het eftersmak. Inte fullt så kryddig och het efter några droppar vatten.

Helhetsintryck: Ja, vad ska en säga? Det är bara att lyfta på hatten för en osedvanligt bra buteljering. Verkligen en strålande bra Caol Ila, anser jag.

Den här whiskyn provades 2019-08-28