Glen Grant 12 YO 43%

Glen Grant 12 YO lanserades i mitten av 2016 i destilleriets s.k. "core range" (standardbuteljering). Innan dess har de bara haft en 10-åring samt The Major's Reserve i core range. Samtidigt som den här 12-åringen kom lanserades också en 18-åring på 43%, samt en 12-årig ofiltrerad version på 48%, enbart för travel retail.

I Sverige finns Glen Grant 12 YO i det ordinarie sortimentet på Systembolaget sedan den 1 juni 2017 (Artikelnummer 473)

Glen Grant grundades 1840 av bröderna John och James Grant i den lilla staden Rothes i hjärtat av Speyside. De hade i unga år arbetat på Aberlour Distillery och också sysslat med spannmålsaffärer där de knutit kontakter med såväl legala som illegala destillatörer. De drev även  det lilla destilleriet Dandaleith några kilometer norr om Rothes. 1840 bestämde de sig att storsatsa och byggde ett imponerande destilleri i viktoriansk stil med tinnar och torn mitt i Rothes. Glen Grant har sedan dess varit i mer eller mindre obruten drift, med undantag för andra världskriget. Sedan 2005 ägs Glen Grant av den italienska dryckesgiganten Campari. Italien är sedan länge Glen Grants andra hemland där whiskyn säljs i mycket stora volymer.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös?
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Mycket honung till en början, sedan citrusfrukter, nötter, mandel, vanilj och krämig nougat. Finns också plommon i doften som verkligen är inbjudande och behaglig.

Smak: Fruktig med inslag av citrusfrukter, mandel, nötter och mjölkchoklad. En kryddig ton dyker upp också och ger whiskyn ytterligare en dimension. Trevligt.

Eftersmak: Relativt kort, men behaglig med inslag av kryddor och choklad.
  
Helhetsintryck:
Jag skulle vilja sammanfatta den här whiskyn med ett ord: habil. Inte något omvälvande, men en bra whisky att ha i skåpet som jag tror kan passa de allra flesta.

Den här whiskyn provades 2017-07-05