Glenmorangie Bacalta 46%

Glenmorangie Bacalta är den åttonde ugåvan i serien Private Edition*. Whiskyn har fått en slutfinish i Madeirafat (närmare bestämt Malmsey, som påstås vara det sötaste och mest uppskattade av Madeiraviner). Faten som användes var skräddarsydda amerikanska ekfat (allt enligt Dr. Bill Lumsdens önskemål) som var kraftigt rostade. Bacalta betyder "bakad" på gaeliska, och hänvisar till den gassande och värmande solen på Madeira som värmt faten med Malmsey Madeiravin i två år, innan de tömts och skickats till Skottland för slutfinish till Bacalta, som dessförinnan hade lagrats på destilleriet i ex-bourbonfat i cirka tio år. ABV på 46% och ingen kylfiltrering.

Lanserades på Systembolaget 17 mars 2017 och kostar 919 kronor.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Det första som möter nosen är solmogna aprikoser och honung. Finns också ett stänk av vitpeppar och mandel. Vit, riktigt söt fin choklad dyker upp efter ett litet tag. Den för destilleriet karakteristika vaniljen är hela tiden närvarande, men håller sig lite i bakgrunden. Jag var en aning orolig att Madeiralagringen skulle bli för påtaglig, men den oron var obefogad. I början finns det en del vinösa drag, men jag tycker de försvinner rätt snabbt. Istället växer en fin kryddig ton fram som är riktigt trevlig.

Smak: Betydligt tyngre och kraftfullare än vad man vanligtvis kanske förknippar med Glenmorangie. Mycket fin balans med inslag av honung, mandel, dadlar och apelsin.

Eftersmak: Krämig och ganska fet i munnen med smak av mjuk toffee. Nästan lite sirapsaktig. Lite otippade minttoner dyker upp på slutet.

Helhetsintryck: Jag tycker att Bacalta är mycket bra med en komplex doft/smak som tilltalade mig. Trodde inte att den skulle göra det utan jag var som jag tidigare nämnt lite orolig, kanske rentav skeptisk till den. Tyvärr måste jag erkänna, eftersom förutfattade meningar om något inte är bra, naturligtvis. Faktiskt en av de bättre Glenmorangie jag provat. Håller fortfarande Signet som lite bättre, men blev ändå som sagt glatt överraskad av denna.

Den här whiskyn provades 2017-03-21

*Sonnalta PX, Finealta, Artein, Ealanta, Companta, Tùsail, Milsean, och Bacalta ingår i serien.