Glenmorangie Spìos 46%

Den 6 april lanseras Glenmorangie Spìos* - den nionde specialutgåvan i Glenmorangies prisbelönta samling av Private Editions, på Systembolaget. Spìos är destilleriets första single malt whisky som lagrats på amerikanska rågwhiskyfat. I slutet av 1990-talet fick Dr Bill Lumsden, destillerichef på Glenmorangie, idéen om en single malt whisky lagrad på rågfat och kort därefter hämtade han hem de första faten från Kentucky, rågwhiskyns hemvistort.

Glenmorangie Spìos kommer att finnas på utvalda restauranger och barer från den 1 februari. Artikelnumret på Systembolaget blir 40230, och priset 919 kronor.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Mycket intressant doft. Liknar inget som jag har provat från Glenmorangie innan. Visst kan man urskilja tonerna från rågwhiskyfaten i den, ganska tydligt skulle jag vilja påstå. Och det är absolut inget negativt i det, tvärtom så ger den whiskyn en extra dimension och Spìos sticker verkligen ut. I doften finner jag kanel, kryddnejlika, örter och vanilj. Den har dessutom en doft som av blött sommargräs, samt en frisk och närmast mineralisk arom.

Smak: Som en julkaka de luxe! Kanel, kryddor, vanilj, mjuk kola och så de där typiska tonerna från rågwhiskyfaten, som har en alldeles lagom framträdande roll, tycker jag.

Eftersmak: Söt, lång e-smak med mycket vanilj, mjuk gräddkola och citrusfrukter.

Helhetsintryck: Liknar verkligen inte alls något av det som jag provat den senaste tiden. Mycket spännande och häftig whisky på många sätt, tycker jag. Den sticker verkligen ut på ett alldeles strålande sätt. Här har Glenmorangie definitivt lyckats med något särdeles nyskapande och annorlunda. Mer sådana här "experiment", säger jag!

* Spìos är det gaeliska namnet för spices (kryddor) och uttalas [spee-oss].

Den här whiskyn provades 2018-01-30