Highland Park 1989
MacPhail's Collection 43%

 

Highland Park 1989 MacPhail's Collection är lagrad på ett amerikanskt exbourbon som byggts om till en hogshead, och detta är mycket ovanligt när det gäller Highland Park från dessa år.

Man brukar säga 80-talswhiskyn är brytningstidens whisky. Den första delen präglades av det klassiska hantverket och den sista av en ny eras whisky. Det blev en förändring och ett intågande i en tid när man gick från att producera gammaldags whisky för blendindustrin till en modern whisky som skulle säljas som single malt. Ett betydelsefullt årtal är 1988 då Diageo lanserade Six Classic Malts.

På Highland Park gör man whisky på hårt kalkrikt vatten och här tillämpas fortfarande golvmältning. Den egenmältade malten täcker i dag en stor del av rökmalten som används vid destilleriet. Torven som används på Highland Park kommer från lokala torvmossar, och är betydelsefull för den särpräglade smaken. Det har aldrig vuxit träd på Orkneyöarna och därför är sammansättningen av de förmultnande växtdelarna helt annorlunda än på andra håll i Skottland.

Highland Park 1989 MacPhail's Collection släpps på Systembolaget den 2 mars via Symposion (artikelnummer 40206). Priset blir 2 402 kronor och endast 96 flaskor kommer att finnas tillgängliga.

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Mycket fruktig och behaglig i doften. Elegant och med en fin mjuk, gammaldags ton med inslag av mango, ananas, vaniljcremé, kanel och en svag antydan till rök. Tycker också att det dyker upp röda äpplen efter en stund.

Smak: Mörka plommon, vanilj, peppar, lite lakrits och en hint av rök. Mycket balanserad och sofistikerad whisky som är riktig god och som verkligen vittnar om en bra era i whiskyhistorien.

Eftersmak: En välbalanserad fruktighet med inslag av choklad, honung, toffee, och med en liten ton av rök på djupet.

Helhetsintryck: En kanonbra whisky, helt enkelt. Inga direkta svagheter, utan kvalitet rakt igenom.

Den här whiskyn provades 2018-02-27