Laphroaig 32 YO 46.6%

Laphroaig fyller 200 år och detta firar man bland annat med en exklusiv lansering av en 32-årig whisky. Den 2 oktober 2015 släpptes en mycket limiterad upplaga bestående av endast 12 flaskor på Systembolaget. Priset var 9 499 kronor/styck.

Laphroaig 32 YO är en mycket sällsynt och unik whisky som lagrats på sherryfat.

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad
Ja, det får jag väl ändå tillstå att den är.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Ganska mycket sherry i tonen samt mörka bär. Söt och ganska fet. Mörk choklad och kanel och med en hint av farinsocker. Jag lät den stå och lufta cirka 20-30 minuter i glaset.

Smak: Kanske inte riktigt så fyllig och med det djup jag hade hoppats på. Rätt så söt med riktigt mörk choklad i smaken och med en strimma rök som sakta smyger med under tiden man sippar på den. Faktiskt inte så dumt med det där lilla försiktiga inslaget av rök. Lite ovanligt för en Laphroaig kanske, men faktiskt riktigt trevligt. Istället har sherryn och de mörka bären fått mer utrymme. Då kan det nog bli lite så att det beror på vilket man föredrar. Tung, fyllig med mycket smak eller en lite "lättare" och kanske något mer typisk och mer "som det brukar buteljering" från Laphroaig. Det ena behöver ju naturligtvis inte utesluta det andra. Vattnade inte.

Eftersmak: Saknar det där typiska som en Laphroaig brukar bjuda på i e-smaken. Istället för en avtagande lite kvardröjande trevlig torvrök som jag tycker är lite typiskt för en Laphroaig så kommer det återigen mörka bär, lite sherrytoner och mörk, närmast bitter choklad.

Helhetsintryck: Den är naturligtvis bra. Hade nog dock hoppats på lite mer tyngd och djup och lite mer rökighet. Aningen besviken måste jag nog tyvärr säga att jag är. Möjligen hade jag skruvat upp förväntningarna lite för mycket...

Tack till Edrington Sweden för det fina varuprovet samt medföljande glas.

Denna whiskyn provades 2015-09-28