Longrow Red 11 YO
Pinot Noir 53.1%

Springbanks mycket populära serie Longrow Red lanserades första gången 2012 och har sedan dess utkommit (nästan) varje år. Tanken har varit att det ska vara olika slutlagringar varje år. Det alla buteljeringarna har gemensamt är att den hårt rökta Springbankwhiskyn har slutlagrats på olika typer av rödvinsfat. Fast egentligen är slutlagring ett lite felaktigt begrepp i just detta sammanhang eftersom det faktiskt oftast rör sig om en ganska lång period. Tidigare utgåvor har slutlagrats på Cabernet Sauvignon, Australian Shiraz, Fresh Port Cask, Fresh Pinot Noir, Malbec Cask samt Cabernet Franc. Ni som är uppmärksamma ser att det redan finns en slutlagring på Pinot Noir (fjärde släppet i serien, kom 2015). Det som skiljer den utgåvan från årets utgåva är dels åldern, eftersom 2015 års buteljering var en 12-åring, och den utgåvan var slutlagrad ungefär ett år på Pinot Noir first-fillfat, och resten av tiden har den legat på bourbonfat. Årets upplaga har lagrats i åtta år på bourbonfat och sedan har den slutlagrats i tre år på refill Pinot Noir.

2016 års utgåva blev något försenad och släpptes våren 2017, så nu har det således blivit dags för den sjunde utgåvan i serien. De brukar vara sisådär 10 år gamla, och årets buteljering är 11 år.

Årets Longrow Red har en ABV på 53.1% och buteljerades i januari. Totalt 9 000 flaskor och av dessa kommer 624 till Sverige och Systembolaget via importören Symposion. Priset blir 979 kronor och artikelnummer är 40535

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Månfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Söt men inte alls tung i doften som en kanske kunde tro att det skulle kunna vara. Här finns den typiska gräsiga och lite "skitiga" Longrowtonen, dock inte riktigt så vinös i tonen som det brukar vara. Röda äpplen, fikon, kryddnejlika och blockchoklad i tonen. Sen är det också lite aningar av rök, inte någon tydlig sådan, utan mer som en skinnpaj som hänger på ett hak där det har spelats ett pokerparti några timmar och rökts några Marlboro för mycket. Mustig och karaktärsfull i doften.

Smak: Riktigt god med en tydlig mandelton, får genast associationer till Amaretto mandellikör. Sedan kommer det söt mörk choklad, kakaobönor, hallon, röda äpplen och en hel del torv. Fruktig och ganska söt på samma gång, häftigt. Gillar den skarpt.

Med vatten: Tappar lite av sin spänst, men samtidigt släpper den fram mer frukter. Framförallt citrus. En aning lakrits kan också anas, och det är kul att nya dofter och smaker kan dyka upp. Det tyder på en komplex och intressant whisky, och det är precis vad detta är.

Eftersmak: Pepprig och rätt het med röda äpplen och lite salt i finishen.

Helhetsintryck: En strålande, komplex, intressant och mycket bra whisky. Kan nog vara den bästa av de jag provat hittills i denna serie. Jag var också mycket förtjust i Australian Shiraz, som jag möjligen fortfarande håller som nummer ett. Dock är detta en väldigt beundransvärd whisky, verkligen.

Den här whiskyn provades 2019-05-01