Bruichladdich 2004
11 YO 59.2%
Svenska Eldvatten
Fresh ex-bourbon barrel

Detta är en av de två första i Svenska Eldvatten´s 5-årsjubileumsserie. Destillerad november 2004 och buteljerad november 2015. Etiketten är målad av Petri Jäsperi, whiskykonstnär och whiskyälskare.

102 flaskor blev tillgängliga på Systembolaget den 1 februari för 1 295 kronor.

Bilden tillhör Svenska Eldvatten

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig och tung.

Mångfacetterad
Ja, det tycker jag.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Inledningsvis en rejäl kryddighet och uppkäftighet som sig bör från detta destilleriet. Tjära, sälta och vanilj varvat med lite jordiga toner. På djupet lite grönt gräs och en aning pomerans. Vid vattning blir doften påtagligt sötare och det dyker upp övermogen banan. Sältan finns dock kvar i bakgrunden.

Smak: Smaken bjuder i första läget på vanilj och sötmandel, samt ett stänk bittermandel. Lite peppar dyker upp som ett trevligt inslag efter ett tag i munnen. Vid vattning något sötare.

Eftersmak: Eftersmaken är lång, ganska söt (framförallt efter lite vattning) och rätt så het med inslag av banan och mörk nästan bitter choklad.

Helhetsintryck: Ja, man ju aldrig besviken när Tommy och Peter väljer fat. Det här är inget undantag. Mycket bra och väldigt god whisky med en variationsrik doft/smakpalett.

Denna whiskyn provades 2016-01-24