Box The Pioneer 48.1%

Den 5 juni 2014 klockan 10.00 blev femtusen flaskor tillgängliga via en webblansering på Systembolagets hemsida. Batchen består av whisky gjord på både den orökta och rökiga nyspriten, lagrad enligt följande: Cirka 50 procent av whiskyn kommer från bourbon-ankare (ett ankare är ett gammalt volym-mått för våta varor, 39.25 liter) med orökt whisky, cirka 35 procent från bourbon-ankare med rökig whisky. Som toppdressing har använts orökt whisky från 200-litersfat som slutlagrats på hårt kolad svensk ek.
Källa: Whiskyblogg

Doft: Vanilj och en riktigt trevlig pepprighet är det första som möter näsan. Finns även en hint av banan som känns inbjudande. Det känns lovande.
21/25

Smak: Wow! Det här var en riktigt god whisky. Mycket vanilj, hårda gröna äpplen, sviskon och en svag strimma av rök. Mycket bra balans mellan sött/salt tycker jag också att den har. (Nästa gång ska jag prova med lite vatten också. Återkommer med en liten rapport när jag gjort det).
22/25

Eftersmak: Mediumlång med en mycket rund och behaglig finish. Lite lagom pepprig med en finfin "rökpuff" på slutet.
21/25

Helhetsintryck: Detta är en riktigt bra whisky, framförallt med tanke på att den är blott treårig. De 5000 flaskorna som släpptes på Systembolaget tog slut väldigt snabbt. Det ska bli mycket intressant att följa Box Single Malt Whisky i fortsättningen. Nästa släpp i denna serie man kallar The Early Days Collection, The Challenger, kommer i december.
22/25

Betyget blir 86/100

Tack till Thorbjörn Schönmeyr för det generösa provet du skickade.

Denna whiskyn provades 2014-06-19