Ett druvdestillat från det franska distriktet Armagnac i sydvästra Frankrike och görs genom destillation av vitt vin. Skillnaden mellan armagnac och dess mera kända släkting, konjak, är att armagnac traditionellt destilleras endast en gång (numera är dock destillation i två steg vanlig) och att armagnac på grund av sitt sydligare läge ger tyngre och syltigare smak, medan konjaken är lättare och friskare. Källa: Wikipedia.
Importören Symposion, svensk importör och leverantör av spritdrycker lanserade nyligen fem stycken jubileumsbuteljeringar från Armagnac de Montal destillerade 1972, 1962, 1952, 1942 och 1932. Samtliga är buteljerade januari 2022. Den äldsta är med andra gjord på druvor som skördades för 90 år sedan, och "ynglingen" i detta gäng har alltså 50 år på nacken. Det här ska ju naturligtvis bli riktigt häftigt att få prova igenom.
Lite kort om De Montal. Historien går tillbaka till inledningen av 1800-talet då familjen De Montal köpte 1600-talsslottet Le Rietourt. Slottet med tillhörande ägor ligger i den historiska provinsen Gascogne i Frankrike och här finner vi pittoreska byar med frodiga skogar och vidsträckta fält. Vinodlingar är vanligt i de här trakterna, och familjen de Montal var ju såklart vinproducenter. År 1897 så satte Greve de Montal igång med att destillera en del av sitt vin till Armagnac.
Armagnac de Montal 1972, 40%
Doft: Frisk doft med inslag av persika, gröna druvor och kakao.
Smak: Fruktig smak med inslag av röda äpplen och kakao. Torr eftersmak med lite lätt syrlig ton.
Armagnac de Montal 1962, 40%
Doft: Röda bär, knäck och mandel.
Smak: Knäckig smak med inslag av röda äpplen och en tydlig sötma. Lite banan i eftersmaken.
Armagnac de Montal 1952, 40%
Doft: Gräddkola, inlagda päron och kakao.
Smak: Mycket päron i smaken, och kakao i finishen som också är lite lätt syrlig.
Armagnac de Montal 1942, 40%
Doft: Mogna mörka bär och bitter mörk choklad.
Smak: Mogna mörka bär, torr i smaken. Tydliga kolatoner i finishen.
Armagnac de Montal 1932, 40%
Doft: Mogen, balanserad och mustig doft med inslag av mörka bär och mörk choklad.
Smak: Mörka bär, bitter choklad och en aning av lätt vinösa inslag.
Riktigt roligt och ett privilegium att ha fått prova igenom dessa fem årgångar av den här ytterst välrenommerade producenten av Armagnac. Det är för mig i stort sett otrampad mark, så givetvis såg jag fram emot detta innan provningen. Nu har jag fått lite mer "kött på benen" när det gäller Armagnac, och det är jag tacksam för. Tack till Symposion för denna möjlighet.
Publicerat 2022-04-27