Den svenska importören Symposion fyller 25 år, och det ska naturligtvis uppmärksammas tycker jag. I samband med sitt 25-årsjubileum släpper Symposion två Sverige-unika Single Casks från Gordon & MacPhail, en Benrinnes och en Caol Ila. Båda släpptes i dag torsdag klockan 10.00, och jag har provat dem. Ni hittar mina tankar om dem här:

Benrinnes 1994
Caol Ila 2005

På Symposions hemsida kan en läsa följande om företaget:
"Symposion är ett Malmöbaserat familjeföretag med en uttalad strategisk ambition att förse dryckesintresserade svenskar med smakupplevelser i världsklass. Genom kunskap och engagemang utvecklar Symposion dryckesintresset och genom goda och långvariga relationer med noggrant utvalda producenter förses den svenska marknaden med produkter av yppersta kvalitet."

Från vänster ser vi Peter, Valdemar och
Thomas Kuuttanen.

Jag har fått en intervju med Peter Kuuttanen.

Hej Peter. Grattis till 25 år i branschen!
- Tack. Det har varit en fantastisk tid.

Vad har du för bakgrund, och hur länge har du själv varit involverad i Symposion?
- Jag och hela familjen har en bakgrund i bankvärlden. Min far, bror och jag startade verksamheten tillsammans. Vi började som agenter i vinbranschen 1994 innan monopolet på spritdrycker släpptes i Sverige (1995), och var vi på det direkt. Det fanns inte så mycket maltwhisky på Systembolaget, så det var verkligen spännande tider. Den första buteljeringen vi lanserade var en Caol Ila i Connoisseurs Choice-serien från Gordon & MacPhail. På denna tiden var det Chivas Regal och annan blended whisky som gällde. När vi stod på Stockholm Beer Festival 1995 så hade vi med oss en hel del maltwhisky, och många undrade varför...
På den här tiden fanns naturligtvis Six Classic Malts, som var whisky från de olika regionerna i Skottland och tänkt att visa på de "stilarna" som de representerade, och det var naturligtvis alldeles utmärkt. I dag ser det dock lite annorlunda ut. Det är t.e.x. inte bara Islay som producerar rökig whisky nuförtiden.
 

Något alldeles extra minnesvärt ögonblick/händelse i bolaget som du kommer ihåg?
- Det är ett par stycken event som sticker ut lite extra. I samband med Malmö Öl & Whisky Festival 2016 arrangerade vi två superhäftiga provningar med Mortlach 75 Years Old Generations. Förutom den ingick ytterligare fyra fantastiska buteljeringar över 60 år.
Den historiska japanska whiskyprovningen på Stockholm Malt, Mat och Destillat 2107 är annan mycket minnesvärd händelse. Då provades det tre stycken otroliga 50-åriga Karuizawa, bland annat. Ett event till som borde nämnas är när Benromach återinvigdes 1998 (efter att ha blivit uppköpt av Gordon & MacPhail 1993 och genomgått ett omfattande renoverings- och planeringsarbete, då man ersatte nästan all utrustning). Invigningen förrättades av den whiskyintresserade Prins Charles.

Kan du nämna fem buteljeringar som du tycker sticker ut lite extra av det ni har släppt?
1) Caol Ila 1980, buteljerad 1995. Connoisseurs Choice-serien. Det var första listningen på Systembolaget för oss. 362 kronor kostade den.
2) Ardbeg 1974, buteljerad 1995. Connoisseurs Choice-serien. I beställningsortimentet hösten -95, och i fasta sortimentet feb -96. 438 kronor för en flaska. Den följdes av -75 och -76.
3) Springbank 21 YO från början av 2000-talet, då den låg i deras standardsortiment. I en del av dessa 21-åringar fanns det så gammal whisky som 30 år...
4) The Grand Bark. En ung blended whisky som vi tog fram med hjälp av riktigt gammal whisky som har sitt ursprung i Skottland. Det handlar om den etikettlösa whiskyn som bärgades från ångfartyget SS Wallachia i slutet av 1990-talet. Det bärgades 2002 av sportdykare. Vrakwhiskyn användes som krydda och utgjorde en mindre andel i blenden. En flaska Grand Bark kostade 224 kronor på Systembolaget. Bland annat Jim Murray gav den mycket högt betyg.
5) Alla nerlagda destillerier måste naturligtvis nämnas i sammanhanget. St Magdalene, Brora, Dallas Dhu, Convalmore, Port Ellen med flera. Hade en förstått då vad värdet på sådana buteljeringar skulle bli, så hade en naturligtvis köpt på sig lite av varje.
bärgades 2002 av sportdykare. Thomas Kuuttanen (som är en av Sveriges mest kända Master Blenders med framstående whisky, likör, gin, vodka och akvavit i sin portfölj. Egen anm.) på Symposion fick nys om detta och tvekade inte en sekund. Han finansierade projektet att bärga den dyrbara lasten.

Läs mer: https://www.whiskynorden.se/reportage/reportage/
bärgades 2002 av sportdykare. Thomas Kuuttanen (som är en av Sveriges mest kända Master Blenders med framstående whisky, likör, gin, vodka och akvavit i sin portfölj. Egen anm.) på Symposion fick nys om detta och tvekade inte en sekund. Han finansierade projektet att bärga den dyrbara lasten.

Läs mer: https://www.whiskynorden.se/reportage/reportage/
 
Det är ju lite oroligt just nu i Storbritannien. Hur ser du på framtiden, och vad tror du om Brexit blir realitet? Hur tror du att det kommer att påverka den svenska marknaden?
- Blir det inget avtal mellan Storbritannien och EU så blir skotsk whisky dyrare och kommer att möta hårdare konkurrens från whisky som produceras inom EU eller i länder med fördelaktiga tullavtal. Prisökningen, till följd av eventuell tull, blir sannolikt procentuellt större för billigare whisky än för whisky i högre prislägen. Och med tanke på att detta volymsegment dessutom är mer priskänsligt kan effekten bli påtaglig.