Wexiö Maltwhiskysällskap
13 mars 2018
Part nan Angelen
Folke Andersson.
Foto: Lasse Wideklint.
Folke Anderssons whiskyserie Part nan Angelen är uppe i totalt 17 utgåvor. Den senaste i serien är Allt-a-Bhainne från 1995, en single malt från Speysidedestilleriet som Chivas Brothers grundade 1975.
En 18:e buteljering är på gång, en Blair Athol 1995 22 YO, som troligtvis lanseras på Systembolaget i maj.
Folke har varit i branschen i över 40 år, och har ett förflutet som före detta Master Blender på Vin & Sprit. Han har varit inblandad i Absolut Vodka och han står också bakom Grönstedts Cognac, Black Ribbon, Lord Calvert, Latitude 55 med flera. Efter avslutad karriär och 11 P.N.A-utgåvor i Vin & Sprits regi driver han nu P.N.A.-serien vidare i egen verksamhet tillsammans med Pye Palm, f.d. flygpilot med ett gediget whiskyintresse. De har företaget Magni Spirits, där Folke ansvarar för sortimentet, och Pye sköter administration och distribution. För införsäljning och distribution till Systembolaget samarbetar de med Philpson Söderberg
Folke räknas som en whiskylegend och har varit med om i stort sett hela den moderna utvecklingen på whiskysidan, från blend till malt. Folke är en av de få svenskar som tilldelats titeln Keeper of the Quaich, och detta innebär att Skottlands whiskyproducenter rankar hans kunnande som något utöver det vanliga. Folke tilldelades 2013 Spritakademiens stora pris "Guldnubben".
I dag har Folke (och även Pye) som sagt tagit sig till maltkällaren i Växjö, och det är naturligtvis riktigt kul och hedrande att få besök av dem.
Folke berättar om hur allt en gång började med Part nan Angelen, via Vin & Sprit fram till egen regi. Däremellan får vi en hel del anekdoter och historier från Folkes minst sagt spännande karriär. Få har väl varit med om så mycket, och påverkat vad vi dricker i dag som Folke. Han är mycket vältalig, och har ett fantastiskt kunnande och det märks verkligen att han brinner för detta.
De första 11 buteljeringarna i Part Nan Angelen-serien är i dag heta samlarobjekt. Bland annat kan nämnas P.N.A. 2 Bruichladdich 17 YO som lanserades 1999 och då kostade 485 kronor. Den såldes på auktion 2017 för 5 000 kronor. En annan buteljering som är värd att nämna är P.N.A. 7 Banff 1975 27 YO som lanserades 2002 och då kostade 854 kronor. Den såldes på auktion 2017 för 7 300 kronor. En av Folkes egna favoriter, P.N.A. 9 Glenugie 1973 30 YO som släpptes 2003 och kostade 940 kronor, såldes på auktion 2016 för 6 800 kronor.
En dyrgrip numera. Då 854 kronor...
Det är hög stämning i lokalen, och Folke varvar fint presentationen med att samtidigt svara på frågor. Efter en stund har det således blivit dags att prova whiskyn de har med sig denna afton. Nedan presenteras det som bjöds denna kväll. Allt provades blint i den benämningen att vi visste vilka buteljeringar det handlade om, men inte i vilket glas respektive whisky fanns.
Idel Part nan Angelen.
Glas 1
P.N.A. 13 Deanston 1996 16 YO 46.2%
Inledningsvis en svag, men mycket elegant sherrydoft. Sälta, peppar, honung och en förnimmelse av torrt gräs efter en stund. Smaken är fruktig och med inslag av smågodis, lite arrak och ett uns farinsocker. Riktigt bra den här. 22 röster.
Glas 2
P.N.A. 14 Littlemill 1992 20 YO 46.2%
Fuktigt gräs är det första jag tänker på, och jag får medhåll av mina bordskamrater. Sedan vanilj, nötter, päron och en svag antydan till menthol. Smaken stämmer oerhört bra ihop med doften, och innehåller mycket av det jag nämnde i doften samt gröna äpplen (som jag inte riktigt fann i doften). 9 röster.
Glas 3
P.N.A. 15 Glen Keith 1996 17 YO 46.2%
Här har vi en bourbonlagrad whisky i ordets rätta bemärkelse. Jag gillade den skarpt, men det var det inte så många andra som gjorde konstigt nog. En svag doft av sval källare, druvor, päron, vanilj och gröna äpplen. Smaken innehåller även här mycket av det jag nämnde i doften, dock var det en något mörkare ton i smaken än vad doften antydde. 8 röster.
Glas 4
P.N.A. 16 Glenburgie 1995 17 YO 46.2%
Maltig doft med inslag av druvsocker, kryddor och mycket sälta. Upplevde den som något kvalmig i början, men det försvann tack och lov efter en stund. Smaken är fruktig och maltig. Hade dock aldrig gissat på Glenburgie. Kvällens näst bästa totalt, dock inte enligt mig. 25 röster.
Glas 5
P.N.A. 17 Allt-a-Bhainne 1995 21 YO 46.2%
Godiskänsla i doften. Efter en stund citrus och nötter. Fruktig i smaken och även här dyker det upp en känsla av godis. Helt okej, fast utan att sticka ut särskilt mycket, tycker jag. 16 röster.
Glas 6
P.N.A. 12 Glen Scotia 1991 20 YO 46.2%
Den enda av kvällens whiskies som jag provat innan. Kände igen den omedelbart, faktiskt. Antydan till sherrydoft med inslag av citrus och vanilj. Fin fruktig och välbalanserad smak med mycket lång eftersmak. Ett uns rök framförallt i e-smaken, men även lite i doften. Kvällens vinnare. 27 röster.
Kvällens vinnare.
Glas 7
P.N.A. 18 Blair Athol 1995 22 YO 46.2%
En ännu ej lanserad whisky (planerad release maj 2018). Fin mjuk och elegant maltig sherry. Kola, russin, choklad och kakao i doften. Söt med mogna frukter och med en tydlig sherryton. 9 röster.
Den uppmärksamme har noterat att samtliga whiskies håller en ABV på 46.2%, och det är ett högst medvetet val från Folke. Ingen whisky är kylfiltrerad såklart, och ej heller färgad. Det är de mycket noga med på Magni Spirits.
En mycket bra provning som var ypperligt väl genomförd av Folke Andersson. Hela tiden intressant och utan några döda punkter alls. Kul att få byta några ord med Folke efter provningen också.
Fullsatt när Folke Andersson
besökte maltkällaren i Växjö.
Foto: Lasse Wideklint.
Uffe Magnusson njuter av
Part nan Angelen.
Liksom Patrik Cardell.