Wexiö Maltwhiskysällskap
22 februari 2018

Torsdagen den 22 februari var Samuel Lindlöf på besök i maltkällaren i Växjö. Samuel driver bland annat bloggen SamuelWhisky och jobbar på mässor för Edrington (sedan 2012) samt håller provningar. Han är en hängiven whiskyentusiast och besitter stor kunskap om drycken. Samuel är dessutom mycket förtjust i punch, och han anordnar också provningar med denna dryck. Jag har känt Samuel i ungefär tre och ett halvt år, och vi ses då och då på mässor och andra liknande arrangemang. Alltför sällan, men alltid jätteroligt att träffa Samuel som är en genomtrevlig prick som delar mitt intresse för livets vatten. Så naturligtvis var det ingen tvekan när jag fick veta att han skulle besöka Småland och Wexiö Maltwhiskysällskap. Den här aftonen hoppade Samuel in för Edringtons brand ambassador för Beam Suntory Malts, och det blir ett battle mellan två Islaygiganter, Bowmore och Laphroaig.


Samuel Lindlöf.

Vi vet alltså att dessa är kvällens destillerier, men inte mer än så. Det provas som vanlig blint (nu blir det ju inte helt och hållet så, men nästan). Efter en stund så röstar vi som vanligt på två favoriter.

Först lite fakta om de båda destillerierna.

Bowmore
Grundades 1779 av John Simpson och är Islays äldsta destilleri. 1993 lanserades den legendariska Black Bowmore, och kostade då runt 100 pund. I dag får du hosta upp 25 000 kronor för den...

Bowmore är ett av få destillerier som fortfarande tillämpar golvmältning (cirka 33% av årsbehovet). Det som inte mältas på plats tas från Port Ellen Maltings. Bowmores lager ligger tre meter lägre än havsytan. Vid kuling kommer det in vatten genom fönsterspringorna och den fuktiga, salta luften bidrar till whiskyns mognad. Kapaciteten ligger på 2 000 000 liter om året. Nuvarande destillerichef är David Angus Turner, som jag haft äran att träffa. En ytterst sympatisk man.

Laphroaig
Grundades 1810 av bröderna Donald och Alexander Johnston, fast officiellt startår är 1815. 1995 lanserades den mycket populära 10 YO Cask Strength. Laphroaigs största marknad (per capita) är Sverige.

Även Laphroaig tillämpar golvmältning (cirka 15% av årsbehovet). Kapaciteten ligger på 3 300 000 liter om året. Deras vänförening, Friends of Laphroaig som grundades 1994, har över 600 000 medlemmar (varav cirka 50 000 finns i Sverige) från mer än 150 länder. Som medlem äger du en egen bit mark vid destilleriet, men framförallt handlar det om gemenskap. Nuvarande destillerichef är John Campbell.

Jag deltog i själva provningen, fast jag doftade endast på whiskyn, eftersom jag går upp väldigt tidigt till mitt jobb. Så i dag, lördag, blir det en "riktig" provning även för mig.


Presentation av destillerier.


Genomgång av kvällens sorter.


"Hemmaprovning".

Glas 1
Bowmore 25 YO 43%. En whisky med lite svaga toner av rök, fikon, russin och mörk choklad. Smaken, som har inslag av kakao, nötter och mandelmassa, är inte riktigt lika bra som doften "hintar" om, och lite besviken blev jag nog. Och inte bara jag, det här blev faktiskt kvällens förlorare med endast 12 röster.

Glas 2
Laphroaig Cairdeas 15 YO Vintage 2002 43%. Här doftar det härligt, bland annat margarin, nötter, mariekex och kola. Smaken är bra i balans med doften och har inslag av kola, hasselnötter och kryddor. 17 röster.

Glas 3
Laphroaig 25 YO 48.9%. Den här passade mig utmärkt. Doften bjuder på söt sherry, gräs, lite blommiga inslag samt en fin sälta i botten. Smaken är kryddig med grästoner, äppleskal och sherry. 28 röster.

Glas 4
Bowmore Vault Edition No. 1 51.5%. En liten vattendelare denna afton. Jag gillade den skarpt. I doften hittade jag kryddor, vanilj, karamell, citrongräs och en svag ton av källare. Smaken bjuder på citrus, persika och jod. Lite svaga toner av rök också, men inte så mycket. 16 röster.

Glas 5
Bowmore Tempest 10 YO Batch 6 54.9%. I doften kryddor, tropiska frukter och med en mycket fin sälta. Smaken har inslag av citrusskal och röda bär. Blev kvällens vinnare med 34 röster.


Kvällens vinnare.

Glas 6
Laphroaig Cairdeas Quarter Cask 2017 57.2%. Nej, den här var inte rolig alls. Halvunken doft med inslag av blött gräs och något kvalmigt. I smaken hittar jag läder/skinn, peppar och kanel. Ingen höjdare detta. 13 röster.

Vinnare i detta battle får nog bli Bowmore (med en hårsmån...) om jag får bestämma.

En mycket bra genomförd provning av Samuel. Det var faktiskt första (men absolut inte sista) gången som jag har varit på en provning med Samuel. Jag kan varmt rekommendera honom. Jag vet inte exakt hur han har det med bokningar och sådant, men det bästa är naturligtvis att ta kontakt med Samuel via hans blogg SamuelWhisky