23-24 februari
Fyrishov, Uppsala

Av: Johan Blom

Då har portarna till Fyrishov i Uppsala stängts för denna gång och den fjärde Uppsala Beer & Whisky Festival i ordningen är slut och det är dags för mig att summera mina intryck. Förväntningarna var ganska höga denna gång, mässan har blivit bättre för varje år och hade gänget bakom mässan förbättrat de kvarvarande bristerna från tidigare år? En kritik som gavs förra året var de få utställarna för whisky. Och detta hade verkligen avhjälpts detta år, Diageo, Edrington, Symposion och Box Whisky är några som återigen ställde ut på denna mässa.

Mässdag 1
Men vi börjar från start, jag anländer straxt innan kl 12 på fredagen och det är riktigt kallt ute men några få tappra står redan och köar utanför. Dessa första timmar mellan 12 och 15 är det endast öppet för press och branchfolk. Och enligt mig det bästa timmarna under båda dagarna för då får man tid att verkligen prata om dryckerna med experterna i montrarna. I år är det inte så farligt med köer till garderoben som det var förra året, vad detta beror på vet jag inte men det är i alla fall bra. Mässan är även i år indelad på två olika våningar med fokus på öl på nedervåningen och whisky och övrig dryck på övervåningen. Men något som är mycket bättre i år är att man kan gå mellan våningarna med sitt glas, tidigare år var man tvungen att dricka ur innan man fick lämna ett våningsplan. Kvar är kupongsystemet och jag upplevde inte några problem med köer eller systemet under någon av dagarna, dock var det nytt med en kontantfri mässa. Om detta var ett problem vet jag inte men för mig funkade det bra.

När det gäller mat så var Food Truck-torget något utökat och utbudet är väldigt bra, dock saknar jag fortfarande gasolvärmare vid matplatserna ute. Det blir väldigt kallt att stå ute och äta samtidigt som det är begränsat med platser i gången innanför dörrarna för att äta. Detta kan definitivt förbättras inför nästa år.

Inne på mässan är det mesta sig likt, och även i år har man valt bort livemusiken vilket är mycket bra då jag tyckte detta inte tillförde någonting utan snarare störde. Jag tillbringar den mesta av tiden under de två dagarna på övervåningen då mitt fokus och intresse är whiskyn. Whisky ABC är återigen på plats och rapporterar live från mässan med både intervjuer, provningar och tävlingar. Som alltid en bra produktion och ger en bra extra touch till upplevelsen. Och hur stor skillnad blev det då nu när dom stora är tillbaka? För entusiasterna, en del, för gemene man, antagligen väldigt mycket. Många vill hitta de vanliga OB-utgåvorna och man varken vågar eller orkar leta sig vidare till de guldkorn som finns hos IB-leverantörerna. Lite synd men förståeligt.

Så hur var årets utbud och vad provades?

Jag börjar min vandring hos Mackmyra där jag provar Svensk Rök / Amerikansk Ek för första gången, en riktigt bra Mackmyra och originalet är en av mina favoriter från destilleriet. Denna version är enligt mig en lite snällare version än den vanliga där röken känns mer snäll, dock delades inte min tanke med andra som jag pratade med så jag ser fram emot en andra provning och denna gång i duell med originalet. Provar även Expedition, en travel retail, och den är en helt ok Mackmyra. Jag går sedan vidare till Uppsala Destilleri, som jag även besökte innan mässan, och får där prova två olika privatfat, man känner verkligen igen destilleriets karaktär med sin maltighet och lite metalliska smak. Blir spännande att se vart detta tar vägen. Provar även destilleriets Absint, och även här känns destilleriets karaktär igen, en spännande dryck men inte riktigt min grej. Inte långt därifrån hittar jag Box Destilleri och alltid lika glada Angela Friberg som bjuder på en riktigt trevlig duell mellan Quercus I och II och även om jag gillade Quercus I så är II så mycket bättre. Ekigheten blir mycket mer harmonisk i denna och blir en komponent snarare än en drivkraft i whiskyn. Ser verkligen fram emot kommande Quercus om de utvecklas som dessa. Går vidare till grannen Clydesdale som idag har laguppställningen, Thomas Sundblom, Micke Nilsson och Kajsa Levander. Börjar provningen hos Kajsa och får då smaka det som kommer att bli en av mässans favoriter, en 17 yo Caroni Rom från Trinidad, Kill Devil 17 yo. Vilken fantastisk rom!! Robust men ändå elegant med sina vulktoner och balanserade sötma. Dessutom klart bättre än förra årets Kill Devil 18 yo. Dock med en prislapp som långt ifrån passar alla med sin prislapp på 2 642:-


Magnus Johansson, Uppsala Destilleri.


En liten Box-duell...


Kajsa Levander, Clydesdale, var på
strålande humör.


En fantastisk rom!

Går vidare till Symposion euforisk av Caronin, men kommer tillbaka till Clydesdale senare, där jag kollar in romutbudet. Hos Symposion träffar jag bland annat vännen Dan Regnell från Uppsala Whiskysällskap, Sara Larsson och Annelie Huczkowski, förra årets Allt om Whisky-stipendiat. Pratar mässa med Annelie, Nikka med Sara och rom med Dan, en riktigt trevligstund som vanligt. Nikka har en riktigt vass line up med bl a Taketsuru 17 och 21 samt fantastiska Miyagikyo och Yoichi Rom Cask som provades redan på Cinderella Whisky Fair. Även romsortimentet är riktigt starkt och hittar ännu en favorit, Forsyths 2006 från Habitation Velier, om ej ens i närheten av Caronin innan. Nu vidare till Edrington och Mattias Skoog, som i år har med sig Bowmore, Highland Park, Laphroaig och Macallan. Fortfarande med Macallan Quest Collection i minne vill jag prova Rare Cask igen och detta är mer i min smak där eken är mer i balans med övriga smaker. Vore i och för sig kul att jämföra dessa serier mer direkt i en duell. Provar även Highland Park 17 yo The Dark för första gången, en riktigt bra Highland Park i mitt tycke med fin balans mellan ek och sherrytoner. Men prisvärd med sina 1 999:- är väl upp till var och en att bedöma. Hos Diageo träffar jag alltid lika trevliga och entusiastiska Mikael Lundén och här får jag prova ännu en höjdpunkt, Collectivum XXVIII. Den blend som Diageo skapat av sina 28 olika destillerier som idag är i produktion. En fantastiskt bra blend och jag är verkligen glad att ha en flaska i min ägo, men samma sak här, 1899:- är en lite häftig prislapp. Träffar sedan glada Allt om Whisky-stipendiater hos Berntson Brands, Helena Pettersson och Martin Ahlquist, och här får jag prova ännu en fullträff, Old Pulteney 23 yo. Detta var en av mina favoriter på Stockholm Beer and Whisky och den kvalar in som en av favoriterna här också.


I bakgrunden Sara Larsson och Dan Regnell.


Hos Mikael Lundén, som erbjuder
bland annat Talisker...


Och Collectivum XXVIII, en kanonbra blend.


Här med årets Allt om Whisky-stipendiater.


Old Pulteny 23, en fullträff.

Avslutar kvällen med en New Make, eller White Dog som det kallas i USA, provning hos Jack Daniels, får prova Before och After som är New make innan och efter filtrering. Otroligt spännande att känna hur stor skillnaden är. Får även prova ett par Single Casks och dessa är faktiskt riktigt bra, har inte varit någon JD fan men dessa är bra. Här slutar dag 1 för min del, trött efter en lång dag känns det uppfriskande med en promenad i kylan...

Mässdag 2
Jag börjar faktiskt mässdag 2 med en whiskyprovning utanför mässan. En vartikalprovning med Ardbegs core range på D1 i centrala Uppsala. Kan tyckas konstigt att jag går på denna men dels så har jag aldrig provat dessa numer 4 olika whisky mot varandra och dels har jag aldrig varit på provning med Robert Radovic så av dessa två anledningar såg jag verkligen fram emot denna provning,

Robert har dukat fram 5 drams, d.v.s. de förväntade Ardbeg TEN, An Oa, Uigeadail och Corryvreckan samt en överraskning, den senaste i Glenmorangie Private Edition, Spìos. Vi blir en liten grupp om 4 på denna provning vilket jag tycker är perfekt. Rob hälsar oss välkomna och vi börjar prova Glenmorangie Spìos som lagrats på Amerikanska Ryefat vilket ger en intressant kryddighet men även en sötma som från grillad citron. Det är en riktigt bra medlem i Private Edition-familjen som släpps i april i Sverige. Men nu det jag sett fram emot, att prova alla Ardbeg core range mot varandra, har tidigare provat Uigeadail och Corryvreckan mot varandra och utfallet är ganska jämnt men med lite övervikt till Uigeadails fördel. Den stora frågan är dessutom hus An Oa ska klara sig mot sina syskon. Kortfattat kan sägas att denna lina är verkligen bra, TEN är en fantastisk instegswhisky, An Oa passar verkligen in i utrymmet till Uigeadail och Corryvreckan som är helt fantastiska whisky. Det som verkligen slår mig under denna provning är hur jag verkligen uppskattar alla dessa med ett par droppar vatten. Tack Rob och George på D1 för en riktigt bra provning.


Riktigt kul provning.

Efter en välbehövlig promenad till Fyrishov och mässdag 2 kör vi igång igen med att prova One For The Road hos Jura som jag blivit tipsad av kvällen innan. En 22 yo vinlagring som legat på Pinot Noir fat, väldigt vinös och kräver nog sin vinälskare för att gillas, jag är lite kluven om inte vinsmaken går lite över styr. Provar sedan fantastiska Bunnahabhain 25 yo som sedan visar sig bli utsedd till mässans bästa whisky, och vilken whisky det är!!

Hos Nigab får jag prova den nya Tullamore Dew Caribean Rum Cask Finish, en väldigt len och söt whiskey som kanske gör sig bäst som törstsläckare med en isbit på sommaren? Går förbi Barntson som idag även har Jonas Gyllenpanzar i montern och gratulerar dem och anCnoc till bästa priset Single Malt upp till 12 år för anCnoc 12. Tillbaka till Clydesdale provar jag en 20 yo Springbank och en 21 yo Glenrothes från The Maltman, dessa två är mycket bra bevis hur bra IB-buteljeringar kan vara. Blir sugen på rom igen och går förbi Diageo och provar Zacapa Royal, och oj vad bra denna rom är!! Gillar verkligen Zacapa 23 och XO men detta är någonting helt annat, mycket mer komplex med kraftfullare smaker och en mindre dominant sötma. Förutom allt detta provades div drinkar, ostar, korvar, viner och mat från Food Trucksen...


Ännu en fantastisk rom.

Summering, mässans favoriter och höjdpunkter
Så hur summerar man årets mässa?

Mycket har blivit bättre och vissa saker är lika men i stort har detta blivit en riktigt bra och trevlig Öl och Whiskymässa. Årets mässa hade 10 767 besökare vilket är nytt besöksrekord så denna mässa är definitivt här för att stanna. För mig är mässor som denna lika mycket dryckerna som mötet med entusiaster, vänner och kollegor, och årets mässa har gett mig massor av båda delar. Mina favoriter bland dryckerna har varit en blend, Collectivum XXVIII, en rom, Kill Devil 17 yo, en Highland, Old Pulteney 23, samt en från Islay, Bunnahabhain 25 yo.

Något som är väldigt tydligt är att whisky verkligen börjar att kosta, inte alls ovanligt att senare utgåvor kostar över 1 500:- eller närmare 2 000:-, är verkligen gemene man beredd att betala så mycket?

Måste även nämna Lindvalls Kaffe som precis som tidigare år gav oss en styrketår eller två när det som mest behövdes, ett välbehövligt vattenhål.

Det är alltid lika kul att träffa alla entusiaster och få dela tankar och ord om drycken vi älskar. Vill avsluta med ett STORT TACK till arrangörerna, utställarna och alla er som tog er tid att stanna till och prata whisky med mig under dessa två dagar. Hoppas att vi ses nästa år.

© Text och bilder tillhör Johan Blom.