Uppsala Beer & Whisky Festival 2019
22-23 februari
Av: Johan Blom

Del 1 - Intervju med Madelene Järpenge
Del 2 - Jury, besökare, utställare samt avslutande intervju med Madelene Järpenge.

Då var det dags för den femte upplagan av Uppsala Beer & Whisky Festival. Tanken var att jag denna gång enbart skulle vara besökare på mässan men det visade sig bli någonting helt annat. Bara dagar innan mässan blev jag kontaktad av whiskyvännen Martin Ahlquist och får frågan om jag kan tänka mig att vara med i whiskytävlingens jury, svaret var ett självklart JA!. Efter erfarenheterna från juryarbetet på Stockholm Beer & Whisky förra året var det självklart att vara med även i detta sammanhang. Det visar sig att man i år vill ha en mer lokal touch på juryn, kul idé och att man fortsätter så. Jag besökte mässan båda dagarna men har valt att skriva om mina upplevelser i en enda sammanställning.

Trevlig läsning.

Jury

Dagen börjar tidigt, så istället för att komma till mässan cirka klockan 12 dag 1 så gällde det att inställa sig redan vid 9-tiden, kanske lite tidigt för smaklökarna.

Väl på plats hittar jag fler whiskyvänner från Uppsala Whiskysällskap som ska vara med i juryn, förutom Martin även Tommy Lennartsson och Petra Holmgren Reichler, detta skulle bli riktigt kul. Johan Tanner från Whisky ABC som är tävlingsledare välkomnar oss och gör en kort dragning av vad som komma skall, cirka 25 whisky kommer att provas under detta pass fram till klockan 12 då mässan öppnar. D.v.s. ett betydligt lugnare tempo än på Stockholm Beer & Whisky där vi provade nästan det dubbla på samma tid. Vi använder även en annan skala för att bedöma bidragen, på SBW användes 100-skalan, här en lite enklare 10-skala. Med tanke på omfattningen på provningen kan jag tycka att det är fullgott för att utse en vinnare inom varje klass.


Från vänster ser vi Tommy Lennartsson,
Petra Holmgren Reichler, Martin Ahlqvist och jag.

Som alltid är det otroligt kul och givande att prova whisky blint och här gäller det att alla sinnen är med. Tempot är som sagt betydligt mer behagligt än sist och för mig som är lite långsam och gillar att ta tid på mig passar detta bättre och mellan flighterna är det en rejäl paus. Första linan är ”Single Malt t.o.m. 12 år”, denna klass är ganska så spretig med både djupa dalar men även höga toppar. Det visar sig att en av mina absoluta favoriter på hela provningen är med i denna flight, jag sparar en del av varje favorit i varje flight för att kunna jämföra alla favoriter i slutet.

Andra linan är ”Single Malt över 12 år”, denna klass är betydligt jämnare och svårare att hitta en tydlig favorit i men det går till slut.

Tredje linan är ”Single Malt NAS”, detta är ännu en jämn klass och återigen svårt att hitta en tydlig vinnare men det går även denna gång. Bra att det finns tid att åtskilja bidragen. Fjärde och femte linan blir ”Whisky Open” och ”World Whisky” där de som inte passar in i dom andra klasserna får deltaga. Här är det återigen spretigt och dalarna är djupa och topparna ganska höga, men vinnarna är klara. I de fem klasserna och dess vinnare lyckades jag pricka fyra av dem rät, kul att sinnena var med i dag. Det var riktigt kul när vi senare fick reda på vilka whiskies vi provat. Extra kul var att Uppsala Destilleri ställt upp med ett bidrag och faktiskt klarade sig riktigt bra.


Det går åt många glas
på mässan...

Besökare

Efter en välbehövlig matbit i matsalen är det dags att besöka mässan. Frågan är alltid hur man ska ”angripa” en mässa, hur brukar du göra? Oftast brukar jag kika på utställarlistan efter vad jag är mest intresserad av att prova men denna gång tänker jag mig att köra enkelt, jag börjar vid den första montern direkt vid ingången och där står Mackmyra. Det är alltid lugnt och skönt under presstimmarna innan övriga besökare kommer in så nu finns det tid att prata med utställarna. Hos Mackmyra får jag en trevlig pratstund med Anton Öberg som låter mig prova den nya Moment Karibien, en whisky som lagrats på romfat från Plantation. Sötman från romen funkar riktigt bra i denna whisky. Tyvärr kan vi inte prova den nya säsongswhiskyn Äppelblom som lagrats på calvadosfat, jag får återkomma om denna.


Mackmyra Moment Karibien.

Går vidare till Staffan Sjöholm hos Bruichladdich, här har dom verkligen laddat upp med inte bara Laddie utan även Port Charlotte och Octomore. Vi börjar med att prova Black Art 6.1, helt fantastisk bra. Då min mage inte är riktigt med mig blir får jag hålla mig till att prova ett fåtal per monter och rekommenderas då att prova MRC:01 2010, en sjukt spännande whisky med mycket tydliga rödvinstoner, denna måste jag prova att göra food pairing med.


Staffan Sjöholm.


En mycket spännande whisky.

Nästa utställare att besöka blir Clydesdale och som vanligt har dom en helt fantastisk whiskyskatt i sitt sortiment, för två år sedan var de nästan ensamma på mässan med whisky tillsammans med Berntson Brands och kunde nästan bära hela ansvaret på egna axlar tack vare sitt enastående sortiment.Har under åren provat igenom deras sortiment ganska väl så jag frågar som vanligt vad jag borde prova och denna gång faller valet på en Teerenpeli vid namn Portti som är en portvinsfatslagring. Riktigt mumsig och det vore kul att jämföra denna med den begränsade buteljering som såldes på Silja Line en gång i tiden. Efter denna trevliga finska whisky blev det faktiskt ett litet break i whiskyprovningen och jag gjorde en helt fantastisk avstickare till rom och provade ett gäng otroligt bra buteljeringar från 4-5 utställare, bland annat Clydesdale, Edrington och Herida Brands. Kanske läge att även ha en romtävling på mässan framöver?


Mumsig finne...

Efter Clydesdale är det inte många steg över till grannen High Coast Distillery. Här provas främst Quercus III Petraea, Dálvve och Dálvve Sherry Influence. Mitt val blir Quercus III då jag faktiskt inte provat denna ännu. Den är verkligen bra men min favorit i serien är fortfarande Quercus II. Får även chansen att prova Archipilago, Baltic Sea 2019, då jag tyvärr missade årets Cinderella Whisky Fair p.g.a. trilskande mage. Vore kul att prova denna batch mot tidigare men klart är att dom blir allt bättre om jag får tänka tillbaka.

Provar även ett privatfat som ägs av Uppsala Whiskysällskap, bra men den behöver lagras lite till men det är ju tjusningen med privatfat, när ska den buteljeras eller inte? Om du inte har ett privatfat kan jag verkligen rekommendera upplevelsen. Det är en hel del pengar men man kan ju alltid dela med någon. Ett eget Mackmyrafat var en del av startskottet för mitt whiskyintresse en gång i tiden.

Vänder mig 180 grader mot Edrington som ställt upp med sin stora monter denna gång, Bowmore, Highland Park, Macallan och även Brugal, en rom, som provades under mitt stickspår.


Hos Stefan Säve
och Samuel Lindlöf.

Men nu ska vi ju skriva om whisky så mitt val faller på den nya batchen av Macallans Classic Cut, och även denna är fantastiskt bra. Den första batchen var ju en liten sleeper och fanns kvar ganska länge på Systembolaget innan man fattade hur bra den var, jag tror inte att nästa batch blir lika långvarig på hyllorna innan den tar slut. Provar även den fantastiska Laphroaig 27. Nu pratar vi HÖG kvalitet, vilken fantastisk whisky!! Ni som följer mig så föredrar jag mer eleganta smaker snarare än steroider och denna är riktigt bra, fint avstämd, helt i min smak.


Fantastiskt bra whisky -
Macallan Classic Cut och Laphroaig 27.

Lämnar Edrington och går runt hörnet till John Dewar & Sons som ställer ut Dewar’s, Deveron, Aberfeldy samt favoriten Craigellachie. Pratar lite med Erland och får frågan om jag inte kan hoppa in och jobba lite då han skall vara med på Whiskyskolan som Whisky ABC håller. Ännu en fråga med självklart svar.


Whisky ABC.

Går vidare till Glenfiddich och smakar på vinnaren från Stockholm Beer & Whisky, Winter Storm. Fortfarande en fantastisk whisky, bara synd att jag inte har en i samlingen. Vore kul att jämföra denna mot vinnaren av bästa whisky på denna mässa, vilken det nu blir.

Ytterligare några steg bort till håller Berntson Brands till och detta är sista mässan för Martin Tjäder som ambassadör innan agenturen går över till TOMP. Här huserar som vanligt anCnoc, Balblair, Old Pulteney och Speyburn. Får göra en new-make provning mellan anCnoc, Balblair och Old Pulteney, oj vilken skillnad mellan dom tre. Inte konstigt att slutresultatet blir så olika när skillnaderna är så stora redan från början. Om ni får möjlighet att prova och jämföra new make ska ni verkligen göra detta. Får även prova fantastiska Balblair ’91 men framför allt anCnoc 35, grymt bra whisky! Jämför även nykomlingarna från Old Pulteney, Huddart med 18 YO, två riktigt bra whisky men mitt val faller nog på 18 just idag.


Evert Holmberbg, Martin Tjäder
och Martin Ahlqvist.

Utställare

Plikten kallar och jag styr stegen tillbaka mot mitt inhopp i montern med bland annat Aberfeldy och Craigellachie. Otroligt kul att få frågan om jag kunde hoppa in även denna gång, fick faktiskt frågan även dag två men skriver som sagt om mina upplevelser i en enda sammanställning. Sist jag stod i denna monter var på Stockholm Beer & Whisky och utbudet är detsamma som sist, d.v.s. blenden Dewar’s 12 YO, den 12-åriga Deveron, Aberfeldy 12, 16 och 21 samt Craigellachie 13 och 17. Så det finns verkligen smaker för alla. Många blir positivt överraskade av blenden Dewar’s. Dom som föredrar en mjukare och elegantare whisky provar gärna Aberfeldy och dom som föredrar mer robust whisky eller tom rökig brukar bli glatt överraskade av Craigellachie.

Precis som i Stockholm brukar jag rekommendera att man utökar upplevelsen och provar fler än en whisky samtidigt, d.v.s. minst två Aberfeldy mot varandra eller ställa båda Craigellachie i en duell. Mina favoriter i dessa två bataljer är Aberfeldy 21 samt Craigellachie 17. Bara synd att man inte har någon Single Cask med sig från Craighellachie och jag tyckte precis likadant efter Stockholm Beer & Whisky. Kan i alla fall sammanfatta mitt inhopp med att det är så otroligt kul och lärorikt att få jobba på den andra sidan montern, få diskutera och svara på frågor samt öppna ögonen för någonting nytt. En otrolig förmån som alla med detta intresse borde få prova på.

Prisutdelning

Så vilka whiskies var det som vann?

Under dag två så delades priserna för bästa whisky och öl ut och man kan väl inte annat än säga att Clydesdale AB återigen bevisade hur mycket bra drycker dom har i sin portfölj.
Storslam är väl ordet…
- Single Malt t.o.m. 12 år, Clydesdale AB, Ben Nevis 10 YO.
- Single Malt över 12 år, Clydesdale AB, Glen Keith 23 YO #157673 1994.
- Single Malt NAS, Tjaerdalen Beer & Whisky, Tjaerdalen CFS No1 Sherry Cask Finish
batch 3.
- Whisky Open, Colorful Brands, Dalaruan Archivist (The Lost Distillery Company).
- World Whisky, Clydesdale AB, Cotswold Founders Choice.

- Best In Show, Clydesdale AB, Glen Keith 23 YO #157673 1994.

STORT GRATTIS till vinnarna!


Clydesdale tar hem många priser.
Thomas Sundblom är nöjd.

Avslutande intervju med Madelene Järpenge

Hej Madelene. Jag vill börja med att gratulera och tacka för ännu en fantastisk mässa, jag tror att många besökare är nöjda. Hela 11 286 besökare i år.


Madelen Järpenge.

Vad är dina reflektioner från mässan?
- Jag upplever att det blev en väldigt bra mässa. Trevliga besökare och positiva utställare som tillsammans skapade en skön atmosfär. Vi hade fler besökare än föregående upplaga så det är roligt. Min upplevelse är att även besökare och utställare har haft trevligt under de två dagarna. Som alltid tar jag såklart med mig mässan till mitt utvärderingsbord och kommer att se på hur vi kan göra nästa års upplaga ännu mer spännande. Jag tycker att det är viktigt att lyssna på feedback, det utgör bra grunder för att kunna utvecklas ännu mer. Man blir aldrig så bra att man inte kan bli bättre och det är ju det som är så härligt med levande projekt.
 
Är det någonting som du är extra nöjd med?
- Något som är fantastiskt att se varje år är utställarnas stora engagemang i att bygga upp både spännande och stilrena montrar som är tilltalande för ögat. Även denna upplaga tycker jag att utställarna gjort det väldigt bra. Jag har även haft en mycket positiv upplevelse gällande de nya utställarna vi hade på plats i år som inte varit med förut. Vissa av dem ställde ut för första gången. Utställarna hade med sig många nyheter i sina portföljer vilket alltid är extra roligt.

Har ni redan börjat att planera för nästa år?
- Ja, min planering inför nästa upplaga började redan innan denna mässa. Nya och spännande idéer som kommer till ytan hela tiden, men som behöver stötas och blötas lite innan jag kan förverkliga dem. Så, nästa upplaga kommer helt klart presentera en hel del nya grejer…men vad det blir vill jag inte avslöja nu.

Är det någonting som du vill förbättra inför nästa år?
- Det finns alltid förbättringspunkter, annars har man missat något i sin utvärdering. Vi, liksom alla andra, har detaljer som vi ska kika extra på inför nästa mässa. Nästa år räknar jag med att vi dessutom är helt digitala om allt går enligt planerna.

Tack för pratstunden och jag ser redan fram emot nästa år!
- Tack själv, Johan! Det gör jag med och jag hoppas att få träffa dig även på Norrköping Beer & Whisky i november såklart!

Sammanfattning

Ja hur sammanfattar man årets mässa och alla dessa intryck? Lite oturligt så trilskades som sagt min mage vilket tyvärr gjorde att jag inte kunde prova så mycket som jag egentligen skulle ha velat. Men otroligt kul att återigen få uppleva en mässa på flera sätt. Kul att få ännu en gång få vara med i en jury, och otroligt lärorikt, att behöva koncentrera sina sinnen så. Även få möjligheten att jobba lite på andra sidan montern, så många trevliga och intresserade besökare.

Årets mässa tycker jag verkligen levererade med många bra utställare med så olika alternativ, jag tror verkligen alla kan hitta nya favoriter bara man vågar. Tyvärr skulle fler behöva våga ännu mer, många provar samma som dom provat förut och det kan man gärna göra men passa då på att jämföra den mot någonting nytt, det är ju först då en mässa verkligen kommer till sitt rätta. Mina favoriter var dels dom som vann sina klasser i whiskytävlingen men det fanns så mycket mer och mina aha-upplevelser detta år var faktisk rom…

Kanske lite som att svära i kyrkan men det finns några riktigt fina rom där ute om man bara ger det en chans.

STORT TACK till alla för denna gång, tack till alla utställare som står ut med mina frågor och selfies. Tack också  alla besökare som ställer intressanta frågor och tack för alla er whiskyvänner som delade upplevelsen med mig!

© All text och samtliga bilder tillhör Johan Blom, förutom loggan i toppen som tillhör Uppsala Beer & Whisky.