Det här är den tredje och sista delen i en reportageserie av Johan Blom kring Uppsala Beer & Whiskyfestival som den 24-25 februari hölls för tredje året i rad. Uppsala Beer & Whisky är ett samarbete mellan Eventbyrån Brink & Berger och Gastropuben Churchill Arms i Uppsala.

Knappt har man hunnit kliva i land efter Cinderella Whisky Fair (det reportaget kan ni läsa här) innan det är dags för ännu en whiskymässa, nämligen Uppsala Beer & Whiskyfestival 2017. Detta är den tredje i ordningen och ni har kunnat läsa mina intervjuer inför mässan med två av de ansvariga, Sebastian Enrique Jofré Armijo och Fredrik Annell-Berger. Men nu är det äntligen dags för mässan. Jag föredrar oftast den första dagen för då är det inte lika trångt och det finns mer tid för att diskutera och ställa frågor i montrarna. Redan vid kl 13-tiden när jag anländer är det en liten kö utanför, mässan öppnar egentligen inte förrän kl 15 och nu är det enbart för press och branschfolk. Även i år har man valt att dela upp mässan i två olika hallar, vilket jag tycker är väldigt bra, där man fokuserar på öl en våning ned samt mer blandat med whisky, öl och annan dryck på övervåningen. Det som jag direkt märker är att det finns flera kassor än tidigare år att köpa kuponger i, det är visserligen lugnt såhär pass tidigt på fredagen men det visade sig vara ett mycket väl fungerande system under hela mässan. Däremot är det fortfarande väldigt köigt till garderoberna, och redan så här tidigt, detta måste gå att få till bättre till kommande år.

Någonting som också är påtagligt är att antalet utställare för whisky är färre i år, bl a Edrington, Diageo, Symposion, BOX och Smögen lyser med sin frånvaro. De har redan sedan tidigare annonserat att man kommer att satsa på att besöka mässan vartannat år framöver. Men på plats har vi i alla fall Clydesdale, Berntson Brands, Teeling, Philipsons, Mackmyra och Uppsala Destilleri, vi får se hur långt detta räckte, återkommer till detta strax.


Bild 1 - Uppsala Destilleri är givetvis på plats.
Bild 2 - Whiskyprofilen Frida Birkehede
representerade Old Pulteney.

En nyhet för året är att kollegorna på WhiskyABC rapporterar live från mässan, både i text, ljud och bild, riktigt kul och resultatet blev riktigt bra. De är dessutom inblandade i de tävlingar som utlysts för bästa öl och whisky på mässan. Även kul att träffa en hel del tillresta whiskyvänner under de två dagarna, både i och utanför montrarna. Utökat för året är även fler foodtrucks och som i år även är öppet för allmänheten, riktigt bra för förra året var det ganska trångt och långa köer. Dock hade jag önskat några gasolvärmare för det var riktigt kallt att stå ute och äta ute i den food court som man byggt upp med ståbord i ytan mellan foodtrucksen. I år var det inget band som spelar utan förinspelad musik varvades med en trubadur på scenen, detta var mycket bättre då man har haft svårt att prata med varandra nära scenen tidigare år. Så tillbaka till frågan hur utbudet står sig nu när några utställare inte är på plats. Jo, det räckte ganska långt om man bara sökte sig utanför några olika märken och originalbuteljeringar, det måste ha gått väldigt bra för Clydesdale och Berntson Brands som fick dra ett tungt lass, men det märktes då det hela tiden var mycket folk kring deras montrar och i slutet av lördagen var det flera av deras buteljeringar som sedan länge tagit slut.


WhiskyABC på plats i Uppsala.

Mässans favoriter och höjdpunkter
Så vad provades och vilka blev mina favoriter under mässan? Mycket kommer av förklarliga skäl att handla om buteljeringar hos Berntson Brands och Clydesdale men jag hittade även godbitar på annat håll.

Hos det lokala ölbryggeriet Jackdaw Brewery provades en specialversion på deras Zwarte Draak som lagrats på ett fat från BOX i samarbete med whiskybloggaren Martin Ahlquist och whiskyentusiasten Nicklas Dahlström. En riktigt fin öl helt i min smak, jag ser verkligen fram emot att smaka min version av denna som just nu lagras på ett fat från Mackmyra. Riktigt kul att prova lite newmake och även rom och gin från lokala destilleriet Uppsala Destilleri, klart spännande smaker, ska bli kul att följa detta destilleri. Går förbi montern för Goldlys Belgian Whisky som jag testat förut (det kan ni läsa om här) och här har dom även med sig en riktig höjdare, deras årgångsgenever från Filliers, en 18 årig genever. Inte en tillstymmelse till oljig och finklig gin här heller. Måste försöka få tag på en flaska av denna. Hos Mackmyra provar jag den äldsta whisky jag provat från deras små fat, nästan 8 år gammal, rökigt recept på sherryfat. Till min förvåning är den väldigt len och fin och inte alls så ekig som jag trodde att den skulle vara. Deras Vinterdröm verkar populär och det kan jag förstå, en bra instegswhisky med sina romtoner. Hos Teeling provar vi en kommande buteljering, en Port Cask, och som ni vet är jag svag för såna. Den hade legat cirka 10 år men var enligt dom i montern inte riktigt redo ännu utan detta var en av två flaskor som buteljerats för att provas på mässor. Den är på Cask Strength och 60% just nu, det ska bli riktigt spännande att se hur den blir, porttonerna är ganska svaga ännu men lovande inför framtiden.


Bild 1 - Jackdaw Brewery, lokalt ölbryggeri.
Bild 2 - En Teeling för framtiden?

Även rom är representerade på denna mässa, både hos Clydesdale men även hos Herida Brands där jag provar en riktigt fin 18-årig Origines från Panama, inte alls lika söt såsom vissa rom kan vara utan mer tobak, mörk choklad och lädertoner. Jag tog faktiskt med mig glaset, plockade med mig en kopp kaffe från Löfbergs och gick sedan vidare till Pralinhuset och körde en kort spontanprovning och hittade några riktigt fina smakkombinationer med olika sorters choklad, bland annat deras kardemumma, kanel och mörk choklad.


Två fina rom.

Nåväl, nu ska vi se vad dom två stora hade att erbjuda. Hos Berntson Brands hade man laddat upp med Bushmills, anCnoc, Speyburn, Old Pulteney och Balblair. Bara denna lineup är fullt tillräcklig för en helkväll eller två. Jag provar Old Pulteney 1989 som lagrats på fat från Islay, riktigt fin med en hint av rök. 25 YO från Speyburn är en otroligt len och elegant whisky. Och så har vi sherrybomberna '83 och '90 från Balblair, fantastiskt! Precis i min smak. Och om man föredrar bourbon så fanns Balblair '97, en väldigt fin och elegant bourbonlagring. Och trots all denna fantastiska whisky hos Berntson Brands är det när Tommy Isaksson visade mig något som jag inte kommer att glömma i första taget, en spritluftare som är till för att lufta bl a Grappa och länge funnits för vin. Man häller i en 2:a eller 4:a i toppen och trycker sedan på en knapp för att forcera ut drycken nedtill och på så sätt lufta den. Jag fick prova detta på en Old Pulteney 17 tillsammans med Johan Tanner från WhiskyABC och WOW!! Vilken skillnad, som två helt olika whisky. Den luftade varianten fick mycket mer inslag av trä och kryddor, den annars ganska så beskedliga OP 17 fick helt plötsligt mycket mer karaktär och attityd. En sådan måste jag köpa omedelbums. Väldigt roligt att diskutera drycker och smaker med Tommy, och det går inte att ta miste på hans genuina passion för detta.


En makalös manick.


Bild 1 - Speyburn 25, mycket elegant.
Bild 2 - Balblair '83. I bakgrunden ser vi
Jeffrey Horowitz.

Och vad kan mässans största whisky -och rommonter Clydesdale erbjuda? Otroligt mycket kan man lugnt säga och besökarna var väldigt många under båda dagarna. Några fina Amrut avverkas, Rye, Portonova och Kadhambam, jag har ännu inte provat en dålig Amrut. Även ett par riktigt fina rom provas, bl a Kill Devil single cask rum, en 17-årig Caroni från Trinidad med väldigt mycket attityd. Men de bästa i montern och även bland de bästa på mässan är en 27 YO Glenrothes från The Maltman, en otroligt fin sherrylagring. En helt otrolig 22 YO Springbank från Sansibar, komplex med en skön rökslöja. En annan rökare, en 26 YO Bunnahabhain från The First Editions är riktigt fin. En väldigt fin 20 YO Caperdonich och en minst lika fin 17 YO Clynelish provas, båda från Berrys'.


Några av höjdpunkterna på mässan.

Trots all denna fina årgångswhisky kommer nog storsäljaren för Clydesdale framöver att bli den nya blenden Highland Queen att vara och den tar definitivt upp kampen med bland annat Famous Grouse om kunderna med sina modesta 229:-. Release på alla systembolag i juni.


Kommande succé?

Listan kan göras lång på väldigt fin whisky på årets mässa. Och jag förstår inte riktigt de som klagade på att det var ont om whisky på denna mässa. Bara man kunde tänka sig att inte bara dricka sina vanliga märken och buteljeringar så fanns det otroligt många guldkorn, många mer än man orkar dricka. Jag hann inte med att prova allt jag ville och då var jag ändå där i två dagar. Det finns fortfarande saker att förbättra inför kommande år men jag ser redan fram emot nästa års mässa som kommer att gå av stapeln 23-24 februari 2018 och även den kommer nog att bli en succé precis som årets som faktiskt slog publikrekord med sina 10 258 besökare på två dagar. Vi kanske ses nästa år?

© Text och bilder tillhör Johan Blom. (Loggan i början tillhör Uppsala Beer & Whisky.)